Novosti

Društvo

HDZ-ovo rukovanje

Norveški ministri daju ostavke jer sa sobom nose službene mobitele, a kod nas članovi HDZ-a zlostavljaju supruge i siluju sportašice te prolaze s nikakvim ili malim kaznama, kaže aktivistkinja Nataša Vajagić

Opogkuveq3t2y2edf9yst88cksj

Halo, policija – Joso Mraović  (foto Marko Prpić/PIXSELL)

Osuđeni silovatelj Joso Mraović ponovno je član HDZ-a. Za tog gospićkog poduzetnika, poznatog i kao ‘lički Tuđman’, šira javnost je čula 2005., kada ga je za silovanje prijavila Amerikanka Ilishe Jarrett, nekadašnja košarkašica Gospića. Podsjetimo, gospićki sudac Branko Milanović oslobodio je Mraovića, izjednačivši nasilno guranje prsta u anus s rukovanjem. Vrhovni sud je potom ukinuo presudu te je na sudu u Rijeci Mraović za bludne radnje istovjetne silovanju dobio tri godine zatvora. Na kraju je iz zatvora izašao nakon 20 mjeseci.

- Taj je slučaj potvrdio poziciju žena u hrvatskom društvu i način na koji se institucije odnose prema njima. Ilisha Jarrett prijavila je silovanje, no nije znala da u Hrvatskoj ljudi na pozicijama moći i bogataši ne odgovaraju za svoje postupke. Dvadeset mjeseci zatvora apsolutno ništa nije značilo silovatelju koji se vratio u društvo i nastavio gdje je stao. Pretpostavljam da HDZ razmišlja na sličan način kao i tada sudac Milanović. Očito su zaboravili na svoju politiku nulte tolerancije na nasilje, koju su toliko spominjali kad su iz stranke isključili obiteljskog nasilnika Alojza Tomaševića - kaže Nataša Vajagić, aktivistkinja iz Centra za građanske inicijative Poreč, i dodaje da se u Hrvatskoj samo deset posto silovanja prijavi policiji.

- Nedavno su silovanje prijavile tri strankinje, posjetiteljice festivala Ultra. Bi li to isto učinile državljanke Hrvatske, one koje su upoznate s radom naših institucija i načinom na koji se ophode sa žrtvama nasilja? U naprednijim državama se silovanja prijavljuju, a kod nas su žene same krive za silovanje - veli ona.

Nakon što je ova informacija podigla buru u javnosti, ličko-senjski HDZ priopćenjem se ogradio od medijskih navoda, tvrdeći da Mraović nije njihov član od 2001. godine. No Jutarnji list, koji je prvi donio informaciju o njegovom povratku, u srijedu je objavio kako se Mraović na popisu članova HDZ-a grada Gospića vodi od 16. srpnja ove godine, kao i da se u ponedjeljak pojavio na konferenciji za medije tog ogranka vladajuće stranke.

- Norveški ministri daju ostavke jer sa sobom izvan radnog vremena nose službene mobitele, a kod nas članovi HDZ-a zlostavljaju supruge i siluju sportašice te prolaze s nikakvim ili malim kaznama. Ako se muško nasilje nad ženama ne sankcionira, država im praktički daje dozvolu da zlostavljaju. Kad bi se zakoni počeli provoditi, vjerujem da bi porasla i društvena osuda nasilja - dodaje Nataša Vajagić i zaključuje da bi u tom slučaju HDZ morao stajati iza svojih odluka i za iste odgovarati biračima.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više