Novosti

Politika

HDZ-ovi sinovi jedinci

Na HDZ-ovim izborima najveće promjene dogodile su se u Zagrebu i Splitu, gdje su uz Mislava Hermana i Vicu Mihanovića sve funkcije preuzeli ili zadržali Plenkovićevi ljudi. Većina dosadašnjih rukovoditelja stranačkih podružnica ostala je nepromijenjena, neovisno o dugogodišnjim sumnjama za zlouporabu položaja i sukobe interesa

Large h1herman sanjin strukic

Tim jedinog kandidata u Zagrebu Mislava Hermana (foto Sanjin Strukić/PIXSELL)

Rezultati izbora u HDZ-u donijeli su dodatno učvršćivanje moći Andreja Plenkovića unutar stranke. Svježina koja je najavljivana uoči izbora zaustavlja se na eliminaciji pojedinaca i frakcija koje su imale izraženiju poveznicu s oponentima aktualnog vrha. Mimo toga, velika većina dosadašnjih rukovoditelja svih stranačkih podružnica ostala je nepromijenjena, neovisno o dugogodišnjim sumnjama za zlouporabu položaja, sukobe interesa i slične loše upravljačke navike. Ponajveće promjene desile su se u dva najveća grada na kojima su sve funkcije preuzeli ili zadržali Plenkovićevi ljudi.

Slavonija je više-manje dobila iste HDZ-ovce uz koje je regija dosad politički i ekonomski nazadovala, uz određene iznimke s novim šefovima, poput ministra obrane Marija Banožića

Umjesto glavnog državnog inspektora Andrije Mikulića, koji je odavno percipiran kao čovjek Milijana Brkića, povezan i s interesnom mrežom utjecaja Milana Bandića, na čelo zagrebačke organizacije došao je liječnik Mislav Herman. Hermanov izvjesni cilj je da postane gradonačelnik Zagreba, što znači i određeni politički konflikt s Bandićem kojeg je HDZ godinama opsluživao u glavnom gradu. No pitanje je radi li se o realnom scenariju: ovdje je prvenstveno riječ o Plenkovićevom ovladavanju ponajvećom stranačkom podružnicom, a ne gradom. Svi potpredsjednici zagrebačke gradske organizacije imaju prethodni blagoslov prvog čovjeka HDZ-a. Jedan od njih je i prijatelj Frane Barbarić, šef HEP-a koji je, unatoč upozorenjima povjerenstva za sukob interesa, više godina nastavio obnašati poziciju člana vijeća gradske četvrti Novi Zagreb, uz nezakonito stečenu mjesečnu naknadu. Prema nedavnom pisanju lista 24 sata, drugi potpredsjednik Ante Plazonić već skoro tri godine od Bandićeve gradske administracije dobiva 12 tisuća kuna bruto honorara za koordinaciju gradnje produžetka jedne zagrebačke ceste.

Najveće kadrovske promjene zabilježene su u splitskom vrhu. Plenkovićev kandidat i ravnatelj Lučke uprave Split Vice Mihanović službeno je potvrđen za novog šefa splitskog HDZ-a. Mihanović je na glasu kao štićenik Ante Sanadera, nanovo izabranog predsjednika županijskog HDZ-a, a njegov obiteljski biznis je prema pisanju Tportala značajno proširen otkad je u politici. Iako nije poslovao direktno s gradom, isti je medij zamijetio određene poslove s javnim poduzećima na tom području. Prije lokalnih izbora, na kojima će Mihanović pokušati doći do pozicije gradonačelnika, očekuje se odlična suradnja sa Željkom Kerumom.

Jedini kandidat u Splitu Vice Mihanović

Jedini kandidat u Splitu Vice Mihanović (Foto: Milan Šabić/PIXSELL)

U županijama poput Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske, Dubrovačko-neretvanske, Virovitičko-podravske i Zadarske na čelu su ostali dosadašnji pojedinci. Većina takmaca za niže stranačke pozicije, koji su godinama upravljali HDZ-ovom političkom mrežom u svojim sredinama, i ovaj su se put gotovo u pravilu natjecali bez protukandidata. Jedan od simbola toga kontinuiteta je reizabrani predsjednik HDZ-a Nerežišće, Lovro Kuščević. "Nije on za ništa još kriv i ima sva prava da se kandidira", rekao je šef HDZ-a Plenković o čovjeku koji se nalazi pod istragom USKOK-a zbog niza zlouporaba položaja.

Slavonija je više-manje dobila iste HDZ-ovce uz koje je regija dosad politički i ekonomski nazadovala, uz određene iznimke s novim šefovima, poput ministra obrane Marija Banožića koji je došao na čelo HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije. Uz to je njegov potpredsjednik i šef vukovarske gradske organizacije postao Nikola Mažar, tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, koji je 2013. sudjelovao u koordinaciji blokade službene Kolone sjećanja u kojoj je bilo državno vodstvo s tadašnjim SDP-ovim premijerom Zoranom Milanovićem. Prije pola godine Mažar je kazneno prijavljen zbog navodnog izdavanja krivotvorenih potvrda jednoj privatnoj tvrtki iz Vinkovaca, na osnovu kojih se ta tvrtka prijavljivala na natječaje istog ureda i uprihodila najmanje deset milijuna kuna. Mažar je demantirao sudjelovanje u nezakonitostima.

Oni koji su godinama upravljali HDZ-ovom mrežom u svojim sredinama i ovaj su se put u pravilu natjecali bez protukandidata. Jedan od simbola kontinuiteta je reizabrani predsjednik HDZ-a Nerežišće Lovro Kuščević

Gradonačelnik Otoka Josip Šarić, koji je u javnom prostoru zamijećen zbog trošenja enormnih proračunskih svota na kulene i parfeme, ostao je šef gradske ispostave HDZ-a i postao potpredsjednik stranke u županiji. Na suđenju za slučaj Fimi-media Šarić je spominjan u više iskaza. Kao pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a koristio je, po sjećanju Mladena Barišića, novac iz crnih fondova, s tim da je tajništvo, uključujući i njega, vodilo i sve poslove s donacijama i financijama. Treći potpredsjednik i moćni HDZ-ov župan Božo Galić pod istragom je Općinskog državnog odvjetništva zbog nezakonite posudbe 1,9 milijuna proračunskih kuna privatnoj firmi koja je otišla u stečaj, pa su se smanjili i izgledi da će novac biti vraćen. Četvrti potpredsjednik županijskog odbora Vukovarsko-srijemske županije, načelnik Općine Andrijaševci Damir Dekanić, prošle je godine pod utjecajem alkohola sa službenim automobilom Hrvatskih šuma sudjelovao u prometnoj nesreći.

Jedini kandidat za predsjednika županijskog odbora HDZ-a Virovitičko-podravske županije bio je Josip Đakić, saborski zastupnik i šef Hvidre. Iako se radi o prototipu lokalnog šerifa koji ne umije ni pravilno upisati nemalo bogatstvo u imovinsku karticu, Đakićev reizbor na ovu poziciju je jamac da će radikalno krilo braniteljske populacije ostati vjerno Plenkoviću u svim narednim stranačkim i širim društvenim konfliktima. Negativna javna percepcija uparena s kontinuiranim pozicijama u HDZ-u odlika je značajnog broja lokalnih političara u tom dijelu Hrvatske. Na primjer, bivši ministar policije Ivica Kirin, koji je nedavno nepravomoćno oslobođen u slučaju Fimi-media, ostao je predsjednik gradskog odbora stranke u Virovitici. Prije koju godinu iz gradske mu je blagajne nestalo 17 milijuna kuna, a odgovornost je usmjerena na pročelnika gradske uprave koji se ubio. Kirinova supruga Sanja postala je potpredsjednica HDZ-a Virovitičko-podravske županije.

Saborski zastupnik i gradonačelnik Požege Darko Puljašić ostao je prvi čovjek gradskog odbora i dopredsjednik na razini Požeško-slavonske županije. Puljašiću je nedavno skinut imunitet zbog početka suđenja povodom sumnji u milijunsko muljanje sa subvencijama Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Njegov zamjenik te potpredsjednik stranke u gradu Mario Pilon pod istragom je zbog sumnji da je tražio mito. Portal Telegram otkrio je i da mu značajan broj rodbine radi u gradskoj administraciji i javnim firmama, a tu su i medijski obrađivane informacije o obiteljskom nasilju koje nisu dobile osuđujući pravorijek. U Sisačko-moslavačkoj županiji nanovo je izabran župan Ivo Žinić kojeg su oporbeni vijećnici nedavno optužili za podmićivanje lokalnih političara radnim mjestima. U Osječko-baranjskoj županiji Ivan Anušić kao jedini kandidat izabran je na funkciju predsjednika. U samo četiri grada i općine ovdje je bilo više od jednog natjecatelja. Za predsjednika županijske organizacije HDZ-a Bjelovarsko-bilogorske županije ponovno je izabran Miro Totgergeli, dok je u samo tri općine ponuđeno više kandidata. Za predsjednika županijskog odbora HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije reizabran je Branko Bačić, baš kao i Nada Murganić u Karlovačkoj županiji.

Na čelu zadarske županijske organizacije ostao je Božidar Kalmeta, nositelj nemale količine javno publiciranih sumnji i optužnica za teška kaznena djela – od HAC-a do Fimi-medije – koja mu, zasad nepravomoćno, nisu dokazana. Nepotrebno se baviti njegovim zamjenicima da bi se utvrdila narav naredne vladavine stranke na tom području Dalmacije. Jedan od njih, bivši član uprave Hrvatskih šuma i aktualni župan Božidar Longin, nedavno je u emisiji "Potraga" nemušto objašnjavao porijeklo 40-ak terena u imovinskoj kartici.

U Šibensko-kninskoj županiji gotovo bez iznimke se nudio samo jedan kandidat na svim stranačkim pozicijama. Riječ je o ljudima koji su više-manje i dosad vodili stranku na tom području Hrvatske. Predsjednik Skupštine ove županije i savjetnik uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić, koji je nedavno iz HDZ-a ispisao blisku stranačku suradnicu Josipu Rimac, osumnjičenu za sređivanje poslova privatnoj firmi u sporu s Hrvatskim šumama, ostao je šefom županijskog HDZ-a. Zbog nezakonitog primanja naknade u Nadzornom odboru Cesta Šibenik svojevremeno je osuđen na uvjetnu kaznu od šest mjeseci zatvora, s rokom kušnje od dvije godine. Nasljednik Josipe Rimac, predsjednik kninske podružnice Nikola Blažević, nedavno je pak dospio u javnost zbog zahtjeva kninske izvršne vlasti za provjerom njegove diplome. Na splitskom Pravnom fakultetu, međutim, nisu mogli pronaći primjerak traženog dokumenta, a on nije bio voljan medijima ustupiti diplomski rad. Na čelu vodičkog HDZ-a je Ante Cukrov, kojemu je prema pisanju Slobodne Dalmacije gradska HDZ-ova vlast jednom odlukom osigurala monopol nad privatnim turističkim biznisom u tom mjestu.

Predsjednik županijskog HDZ-a u Ličko-senjskoj županiji ostao je donedavni saborski zastupnik i izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić. Prije dvije godine se družio s bjeguncem Zdravkom Mamićem, a prošle je godine osuđen na uvjetnu kaznu od deset mjeseci zatvora zbog odgovornosti za prometnu nesreću. Povjerenstvo za sukob interesa 2018. godine utvrdilo je i da je prekršio zakon zato što nije prijavio funkcije u Hrvatskom nogometnom savezu i Lučkoj upravi Novalja te točne financijske iznose u imovinskoj kartici. Prozvan je i zato što u imovinsku karticu nije prijavio ručni sat u vrijednosti većoj od 30 tisuća kuna. Osim u slučajevima Karlobaga i Senja, posvuda se na izbornim listama za predsjednike u ovoj županiji nalazilo samo po jedno ime. Izuzev gospićke i nekoliko drugih županijskih ispostava, u ostalim gradovima i općinama najutjecajniji kadrovi ostali su manje-više isti. Slično je i u Primorsko-goranskoj županiji, uključujući novog-starog predsjednika i ministra prometa Olega Butkovića. Među iznimkama je novi šef riječkog HDZ-a Josip Ostrogović, koji je zadnjih nekoliko godina ionako percipiran kao neformalni vođa ove stranačke podružnice. Jedinu svježinu nakon izbora u HDZ-u daje nekolicina relativno novih lica, zasad neopterećenih aferama, koja će u najvećim urbanim sredinama nastojati popraviti kontinuirano nezavidnu poziciju HDZ-a. Ostatak ponude, koji je i ovdje skiciran, prava je i postojana slika HDZ-a.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više