Novosti

Društvo

GEM is OK

Sirijski aktivisti i aktivistkinje su krajem ožujka osnovali organizaciju Pokret čuvara ravnopravnosti. Organizacija je to koja se bavi pravima LGBTQIA+ osoba i prva je takve vrste u Siriji, u potpunosti posvećena borbi za prava svih pripadnika i pripadnica te manjinske zajednice

Large internacionala ivana

(foto Milan Šabić/PIXSELL)

Jedan od najpoznatijih sirijskih pjesnika, Nizar Kabani, u "Zloj poemi" objavljenoj prije pedeset godina, opisuje lezbijski susret, i pita se: "I što je neobično sestro, u tome da jabuka ljubi jabuku?" Slično se ovih dana pitaju sirijski aktivisti i aktivistkinje koji su krajem ožujka osnovali organizaciju Pokret čuvara ravnopravnosti (GEM). Organizacija je to koja se bavi pravima LGBTQIA+ osoba i prva je takve vrste u Siriji, u potpunosti posvećena borbi za prava svih pripadnika i pripadnica te manjinske zajednice.

"GEM radi na zaštiti i zagovaranju ljudskih prava na svim razinama za sve ranjive sirijske LGBTQIA+ pripadnike, bez obzira na njihova politička opredjeljenja, religijsko ili etničko porijeklo", navodi se na službenoj stranici GEM-a. U radu su usmjereni na pružanje usluga informiranja i zaštite (uključujući financijsku pomoć i smještaj u sigurnom okruženju), dokumentiranje kršenja LGBTQIA+ prava, provođenje istraživanja i na različite načine zagovaranja i promicanja LGBTQIA+ prava.

"Prije sam bio pritvaran i zlostavljan zbog toga što sam homoseksualac, usred odsutnosti bilo kakve organizacije koja bi branila prava LGBTQIA+ zajednice u Siriji. To me je, zajedno s brojnim aktivistima, nagnalo da osnujem GEM. Dolazimo do naše 'publike' putem tradicionalnih medija, društvenih mreža, partnerskih organizacija ili preko vlastitog članstva", objasnio je za Al-Monitor predsjednik GEM-ovog organizacijskog odbora, koji je zbog životne ugroženosti želio ostati anoniman. Istaknuo je kako aktivističkom radu pristupaju s velikim oprezom i brigom, pridržavajući se brojnih politika zaštite podataka i privatnosti kako bi pružili sigurnost svima koji im se obraćaju za pomoć i podršku.

Sirija je duže od desetljeća u kandžama rata u kojem je dosad poginulo najmanje 350 tisuća ljudi, a raseljeni su i izbjegli milijuni. Tijekom tog perioda povećali su se i intenzivirali slučajevi nasilja nad pripadnicima LGBTQIA+ zajednice, uključujući mučenja, uhićenja, prisilna raseljavanja, seksualne napade i ubojstva diljem zemlje. Posebno je to slučaj na kontrolnim punktovima, u detencijskim centrima i tijekom racija privatnih kuća i stanova. Ljudi koji su doživjeli ekstremne oblike zlostavljanja, a njih je iz Sirije mnogo, trebaju sveobuhvatnu i kvalitetnu podršku, ali i kad uspiju pobjeći iz zemlje na putu dalje obično ih čekaju samo pendreci i kundaci.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više