Novosti

Kratko & jasno

Franjo Habulin: Veće kazne, mali pomaci

Nešto što je u suprotnosti s Ustavom i što krši Ustavne odredbe ne može biti u području prekršaja, to mora biti kazneno djelo, a za kaznena djela trebale bi biti predviđene neke ozbiljnije kazne, kaže predsjednik SABA RH

Large intrigator  mini

(foto Davor Puklavec/PIXSELL)

Kako komentirate prijedloge izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira po kojima bi za ustaške pozdrave i znakovlje mogle biti izricane novčane kazne i do 4000 eura?

Prijedlog izmjena koji je u pripremi i koji bi trebao biti usvojen u Saboru bio bi, po meni, tek mali pomak u rješavanju problematike koja se gomilala 30 godina unazad. Ima još stvari koje se mogu spomenuti, ali bili bismo nepošteni kad bismo rekli da ništa nije učinjeno: krenulo se s uklanjanjem ulica koje nose imena visokopozicioniranih pripadnika ustaškog režima, iako to ni izdaleka nije završeno. Međutim, kad su u pitanju kazne, nešto što je u suprotnosti s Ustavom i što krši Ustavne odredbe ne može biti u području prekršaja, to mora biti kazneno djelo, a za kaznena djela trebale bi biti predviđene neke ozbiljnije kazne. Ovo je mali pomak, a ako Vlada ostane pri tom stavu i ako ovakve izmjene budu usvojene u Saboru, postavlja se pitanje ujednačenosti postupanja policije. Opet smo imali incidentni skup u Splitu vezan uz jedinicu HOS-a i obilježavanje 10. travnja. Tamo je bila policija i uslijedile su tek dvije prekršajne prijave, iako je "Za dom spremni" vikala gomila ljudi.

Koji bi bili problemi u provedbi ovako izmijenjenog zakona?

Prvo je pitanje ujednačenog postupanja policije, a onda i ujednačenosti sudske prakse, odnosno da li će sudovi imati jasnu preporuku kako postupati za određene prekršaje. Tu je niz stvari koje su pod znakom pitanja i koje treba jasno i nedvosmisleno definirati, počevši od jasnog opisa što potpada pod prekršajno gonjenje, a to je veličanje nacizma, fašizma i ustaša. Ako to nije jasno rečeno, neminovna su različita postupanja, presude i odnos prema istim prekršajnim djelima.

Uskoro će komemoracija u Jasenovcu. Tko će ići, a tko neće?

Kao član Savjeta JUSP-a Jasenovac želim vjerovati da će 23. travnja svi doći. Svi imamo nekih razloga zbog kojih kažemo da ne želimo ići s aktualnom vlašću jer njenim ponašanjem nismo zadovoljni. Trebalo bi otići, održati komemoraciju stradalima i položiti cvijet, ali treba održati govor i reći što se dogodilo, tko je ondje počinio zločin i tko su stradalnici. Dakle, osuditi ustaški režim NDH i zločine počinjene od 1941. do 1945. Ostala 364 dana u godini trebamo pokušati s aktualnom vlašću ispraviti nepravde za koje smatramo da nam se čine.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više