Novosti

Fragmenti grada

Uputnice za Hitnu

Javni sektor vođen tržišnom ideologijom kapitalizma, klizi u smjeru komercijalizacije i privatizacije. Sve su prilike da će kvalitetnu i pravovremenu zdravstvenu skrb imati oni s dovoljno novca. A oni bez njega, logikom socijalno-klasne selekcije, doslovno će umirati

Large hajrudin

(foto Ivica Galović/PIXSELL)

Par zamislivih fragmenata iz bliže nam budućnosti. Nedjelja je, 28. travanj 2024. Gospođa Marija I. iz Zagreba, gradska četvrt Trešnjevka – sjever, 77 godina, poskliznula se na nogostupu nedaleko od zgrade u kojoj stanuje. Pritom je nezgodno pala na lijevu ruku i osjeća snažnu bol u podlaktici.

Pristojna građanka, naučena i kultivirana da poštuje i prati propise, već satima bezuspješno poziva dežurni telefonski broj u zdravstvenoj instituciji kako bi dobila uputnicu za hitnu medicinsku pomoć. Telefon zvoni u prazno, a gospođa Marija, bez obzira na velike bolove koje trpi, ne usuđuje se otići do bolnice bez uputnice.

Čitamo na portalima da je isti taj dan, na hitnom prijemu u bolnici u Slavonskom Brodu, muškarac L. V. (32) izazvao pravi kaos jer je prijetio, vrijeđao i psovao osoblje dotične institucije koje ga bez pripadajuće uputnice nije željelo, to jest nije smjelo, primiti na pregled. Iako je po svim vidljivim simptomima L. V. vjerojatno imao upalu slijepog crijeva.

Otprilike tako, i puno gore, mogli bi izgledati svakodnevni transkripti malih-velikih osobnih priča obistine li se najave iz Ministarstva zdravstva o uvođenju uputnica za hitni bolnički prijem. Svi znamo bar ponešto o velikim problemima zdravstvenog sustava u Hrvatskoj koji kontinuirano traju i gomilaju se već desetljećima te redovitih, kao po špranci identičnih, najava svakog novog ministra u tom resoru da će konačno provesti temeljitu i sveobuhvatnu reformu s ciljem poboljšanja stanja.

I, naravno, redovito ništa od toga, sve je gore i gore. Jer taj se javni sektor, objektivno najvažniji, sistematično i planski uništava svih ovih decenija tzv. tranzicije. I sasvim očito, vođen tržišnom ideologijom kapitalizma, klizi u smjeru komercijalizacije i privatizacije. Sve su prilike da će kvalitetnu i pravovremenu zdravstvenu skrb imati oni s dovoljno novca. A oni bez njega, logikom socijalno-klasne selekcije, doslovno će umirati.

Sjećam se jednog stravičnog, već dvadesetak godina starog retoričkog pitanja tadašnjeg ministra zdravstva u susjednoj Sloveniji: zašto oni koji sebi mogu priuštiti bolji i skuplji auto, ne bi imali i bolju zdravstvenu uslugu od onih koji si takav auto ne mogu priuštiti?

Spomenuti model uputnica za hitnu, koji je nedavno pušten kao probni balon u ovdašnje medije i javnost, jedna je od dosad najgorih inicijativa u tom polju i bude li realizirana mogla bi izazvati društvenu katastrofu.

Da, zdravstveni radnici i radnice na hitnim bolničkim prijemima užasno su preopterećeni i rade u teškim uvjetima. No treba papagajski ponavljati ono dobro poznato. Veliki broj "lažnih" pacijenata dolazi na hitne prijeme u bolnice ne zato što to žele iz hira – a ako takvih ima, onda su isti medicinski problem po sebi – već zato što u razumnom vremenskom roku ne mogu dobiti usluge specijalističkih zdravstvenih pregleda.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više