Novosti

Fragmenti grada

Neugodni prst

Nakon što konzumiranje piva pripomogne širenju organa zvanog prostata, onda će se privatna kompanija koja nam tu tekućinu servira, pobrinuti da nam druga privatna korporacija, koja poslovno operira na polju zdravstva, pomogne u rješavanju nastalih problema

Large hajrudin

Kadar iz reklamne kampanje "Budi hrabar, budi zdrav" (foto Screenshot/YouTube)

Za momka čvrsta nema straha od prsta; mogao bi možda biti slogan koji reklamira, na primjer, festival tamburica negdje u Slavoniji. Ili bi mogao kazivati, u arhaičnom idiomu pučke predaje, o postojanosti mačističkog obrasca što se ne povlači pred prijetnjama anonimnog autoriteta, a simbol mu je visoko podignut kažiprst.

No kada slogan povežemo sa sekundarnim prilogom u reklami: Budi hrabar, budi zdrav; pa skoknemo do istoimene internetske stranice, sve postaje jasnije. Klik će nas odvesti do portala najpoznatije i najveće ovdašnje industrije piva, kompanije što se već "proslavila" s nizom pompozno zlokobnih reklama, poput onih u kojima se, stilom što podsjeća na uratke à la Leni Riefenstahl, povezuje njihov najpoznatiji brend s državnom nogometnom reprezentacijom, nacijom i domoljubljem.

Ovaj put vidimo i čujemo velik horski zbor sredovječnih muškaraca, predvođen nekolicinom poznatih faca iz domaće filmske industrije, koji se spontano okupljaju i poput navijača marširaju Zagrebom prema neimenovanoj bolnici, uglas pjevajući odu-naklapalicu u slogu tradicionalnog melosa iz hrvatske unutrašnjosti, Zagore recimo. Autori napjeva predvidivo pokušavaju biti duhoviti, a zapravo su krajnje besmisleni i vulgarno neukusni, na primjer u poanti: "preživjeli smo stoput gore, valjda ćemo i taj prst. U gu....!".

No već površna pretraga po internetu otkrit će nam ono važnije – poslovno-ekonomsko zaleđe projekta. Saznat ćemo da je glavni partner domaćoj pivskoj industriji na ovom zadatku američka marketinška megakorporacija naziva BBDO, čiji počeci sežu u 1891. Sjedište joj je u New Yorku, globalno je rasprostranjena u preko osamdeset država svijeta, u njenim podružnicama zaposleno je preko 16 tisuća ljudi, što ju čini drugom najvećom agencijom te vrste na svijetu.

Za sebe tvrde da kreiraju ideje čiji je cilj rješavanje poslovnih problema klijenata, a alat koji pritom koriste prilično je jednostavan, zove se "The Work, The Work, The Work". Treći član ovog unosnog poslovnog projekta jest jedna od poznatijih domaćih privatnih medicinskih poliklinika.

Dakle, dečki, nakon što konzumiranje piva pripomogne širenju organa zvanog prostata, onda će se privatna kompanija koja nam tu tekućinu servira, pobrinuti da nam druga privatna korporacija, koja poslovno operira na polju zdravstva, pomogne u rješavanju nastalih problema. Pritom će prvima i drugima asistirati čuvena svjetska marketinška agencija.

Koji subjekt simptomatično izostaje u cijeloj priči? Možda ministarstvo zdravstva, onaj akter koji bi u društveno odgovornoj državi trebao voditi takvu kampanju. Ovako, politika javnog zdravstva biva prepuštena mešetarenju privatnih poslovnih interesenata. Razloge za nelagodu, ako ih ima, stoga trebamo preusmjeriti sa prsta od kojeg strepimo, na tu kariku koja nedostaje.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više