Novosti

Kultura

Фeстивaл глумцa

У oквиру 31. Фeстивaлa глумцa у Oтoку oдигрaнo je 20 прeдстaвa пoзoриштa из цeлe Хрвaтскe, тe двe прeдстaвe пoзoриштa из Пeчухa и Moстaрa

Large informator festival  %c4%87irilica

Povorka povodom otvorenja (foto Vukovarsko-sremska županija)

U organizaciji Hrvatskog društva dramskih umetnika i Umetničke organizacije "Aser Savus" , a uz podršku Vukovarsko-sremske županije, 31. Festival glumca svečano je otvoren 11. maja u Otoku, a u okviru istog će do 19. maja biti odigrano 20 predstava pozorišta iz cele Hrvatske, a predviđene su i dve predstave pozorišta iz Pečuha i Mostara. Festival je otvorio vukovarsko-sremski župan Damir Dekanić, a ovogodišnja izbornica festivala je glumica Ksenija Prohaska. Ona je istakla da je odabrala najbolje predstave koje odlikuje visok kvalitet i dodala da je iznenađena velikim talentom i kvalitetom glumaca o kojima se nedovoljno ili malo zna.

Predsednik Festivalskog veća Joško Ševo rekao je da je deo Festivala glumca, od prvog festivala, na kojem je i glumio. Župan Dekanić izrazio je očekivanje o deset produktivnih dana tokom kojih će gledaoci imati priliku da vide najbolje pozorišne predstave iz prošle godine.

- Raduje nas što ćemo ugostiti izuzetno jaku glumačku ekipu, koja igra u predstavama. Grad domaćin festivala menja se iz godine u godinu, a predstave gostuju u svim gradovima i opštinama u Vukovarsko – sremskoj županiji, što je prilika da naši sugrađani i u manjim sredinama pogledaju neku od predstava – istakao je župan Dekanić.

U ulozi glumca domaćina ove godine je Draško Zidar, a u ocenjivačkom sudu festivala ove godine su Blanka Bart Hajoš, Vid Balog i Vladimir Andrić. Njihov zadatak biće da odlučuju o ovogodišnjim laureatima. Nagrada Fabijan Šovagović dodeljuje se najboljim glumicama i glumcima, dok će nagrada Ivo Fici biti dodeljena za najbolje ostvarenje, i to mladom glumcu do 28 godina, a nagrada Nada Subotić u istoj konkurenciji, ali za mladu glumicu.

Među nagradama je i ona nazvana po Nevenki Filipović, za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za decu i mlade, te nagrada Vanja Drah za najbolju predstavu u celini. Festivalsko veće će dodeliti i nagradu Ivo Gregurević za doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu, te nagradu Zvonimir Torjanac za ukupan umetnički i društveni doprinos pozorišnoj umetnosti.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više