Novosti

Društvo

Dvokorak naprijed: Pendrekom na manjine

Aktivistički kolektivi upozoravaju da francuska policija zlorabi ovlasti tijekom provjera identiteta, naročito kad su u pitanju marginalizirane skupine. Za mlade crne muškarce ili za one podrijetlom iz Sjeverne Afrike 20 puta je veća vjerojatnost da će biti podvrgnuti policijskim provjerama

Large dvokorak

Prosvjed protiv policijskog nasilja (foto John Angelillo/NEWSCOM/PIXSEL)

Tri francuska policajca osuđena su u januaru na uvjetne zatvorske kazne jer su mladog crnog sportaša Théodorea Luhaku 2017. godine ostavili s "ozbiljnim analnim ozljedama" nakon pretresa i uhićenja. Tada 22-godišnji Luhaka zaustavljen je u pariškom predgrađu Aulnay-sous-Bois jer ga je policija poželjela malo legitimirati. Nije izazivao probleme, nije imao kriminalni dosje. Tih se dana spremao preseliti u Belgiju i ondje nastaviti profesionalnu nogometnu karijeru.

Nakon provjere identiteta, policajci su ga poprskali suzavcem, tukli po licu i tijelu te naposljetku pendrekom nanijeli ozbiljne ozljede anusa. Premlaćivanje je trajalo osam minuta i zabilježeno je na video-snimci. Na snimci se vidi kako policajci nastoje imobilizirati mladića, koji se pokušava oduprijeti i viče, a zatim pada na tlo. Policajci ga potom miču nekoliko metara dalje i nastavljaju zlostavljati. Slučaj je u februaru 2017. godine rezultirao višednevnim prosvjedima i nemirima u Francuskoj, tadašnji predsjednik François Hollande posjetio je Luhaku u bolnici, a različite aktivističke grupacije javno su ga podržale i kritizirale policijsko nasilje i rasizam.

Jedan od policajaca, Marc-Antoine Castelain, inicijalno je bio optužen za silovanje, ali je tijekom službene istrage zaključeno da (unatoč analnim ozljedama) nema dokaza o penetraciji te da nije utvrđeno da je policajac mogao namjerno ciljati rektalno područje. Optužbe za silovanje prvotno podignute protiv Castelaina odbačene su prije suđenja. Recentnom presudom Castelain je osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu od godinu dana zbog nanošenja teških ozljeda Luhaki, a izrečena mu je i petogodišnja zabrana obavljanja javnih policijskih dužnosti. Suci kaznenog suda Seine-Saint-Denis u presudi su naveli da se ozljede nanesene Luhaki ne mogu smatrati trajnim invaliditetom.

Druga dvojica policajca (koji su od 2017. ostali zaposleni u policiji na uredskim poslovima) Jérémie Dulin i Tony Hochart, dobili su po tri mjeseca uvjetne kazne i zabranu obnašanja dužnosti u javnoj policiji na dvije godine. Za njih je utvrđeno da su udarali Luhaku tijekom uhićenja. Sva trojica policajaca tvrdila su tijekom suđenja da su djelovali u samoobrani, a njihovi odvjetnici isticali da je policijska uporaba sile bila "legitimna, nužna i razmjerna", a optužbe za rasizam "neutemeljene".

S time se ne slažu aktivisti koji smatraju da su ovakve kazne apsolutno preblage, da stižu suviše prekasno i da ne adresiraju suštinski sustavni problem. Važno je pritom reći i da većina prijava protiv policajaca zbog rasnog profiliranja i nasilja u Francuskoj ni ne dospije do suda, a službeni podaci pokazuju da je u 2021. godini manje od 15 posto osuđujućih presuda rezultiralo stvarnom zatvorskom kaznom.

Aktivistički kolektivi dugo upozoravaju da francuska policija zlorabi ovlasti tijekom provjera identiteta, naročito kad su u pitanju marginalizirane manjine. Prema podacima neovisnih organizacija, za mlade crne muškarce ili za one podrijetlom iz Sjeverne Afrike 20 puta je veća vjerojatnost da će biti podvrgnuti policijskim provjerama od ostatka populacije.

I još da se vratimo Théodoreu Luhaki – on danas ima 29 godina, odustao je od karijere profesionalnog nogometaša, živi s majkom i rijetko izlazi iz stana. Medijima je prije suđenja o napadu kazao da se od toga dana osjeća mrtvim, ali i da mu je važno da policajci budu proglašeni krivima te da se govori i čuje istina.

 

Tekst je izvorno objavljen u prilogu Novosti Nada - društvenom magazinu Srpskog demokratskog foruma

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više