Novosti

Politika

Dvije kandidatkinje za novu pučku pravobraniteljicu

Na sjednici saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav zamjenica pučke pravobraniteljice Tena Šimonović Einwalter i odvjetnica Sandra Hančić dobile su po osam glasova

Large lora fotka

Lora Vidović (foto Sandra Šimunović/PIXSELL)

Tena Šimonović Einwalter, zamjenica pučke pravobraniteljice i Sandra Hančić, samostalna odvjetnica i bivša sutkinja, dvije su kandidatkinje koje je saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav predložio u petak za dužnost pučke pravobraniteljice.

Sandra Hančić i Tena Šimonović Einwalter dobile su po osam glasova, dok je Neven Šimac dobio dva, a Marko Bonifačić jedan glas. Končanu odluku Sabor će donijeti za dva tjedna.

Tena Šimonović Einwalter od 2013. godine je zamjenica pučke pravobraniteljice a radno iskustvo ranije je stjecala u Ministarstvu za europske poslove i Ministarstvu vanjskih poslova, dok je

Pravnica Sandra Hančić bivša je sutkinja Županijskog suda u Bjelovaru, a trenutno je samostalna odvjetnica.

Aktualnoj pravobraniteljici Lori Vidović osmogodišnji mandat istekao je 1. ožujka i ona se nije kandidirala za još jedan mandat.

Za pučkog pravobranitelja može biti izabrana osoba koja ima hrvatsko državljanstvo i prebivalište u Hrvatskoj, završen studij prava te najmanje 15 godina radnog iskustva u struci. Treba biti i istaknuti stručnjak koji u javnosti uživa ugled osobe visokih moralnih načela te zaštitnika i promicatelja ljudskih prava i sloboda, odnosno vladavine prava. Osoba ne smije biti osuđivana i protiv nje se ne smije voditi kazneni postupak za kaznena djela za koja se postupak pokreće po službenoj dužnosti, te osoba koja nije član političke stranke.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više