Novosti

Kronika

Duga iznad Krke

Radionica ojkanja u Kistanjama kod Knina, od 16. do 20. avgusta: ‘Namjeravamo okupiti vrhunske voditelje radionica, najbolje autohtone pjevače i motivirane polaznike’, kaže Ilija Krneta

Ib7r53hl5hn1d8axwn3m0qmapz8

U Kistanjama kod Knina, od 16. do 20. avgusta, bit će održana radionica ojkanja ‘Duga iznad Krke’, pod vodstvom vrhunskih eksperata. Kako ističe Ilija Krneta, autor projekta, ovogodišnja radionica, u organizaciji SKD ‘Prosvjeta’ iz Zagreba, svojevrsni je nastavak projekata ‘Duga iznad Zrmanje’ i ‘Duga iznad Kule, dodajući da duga u naslovu simbolizira raznolikost i mir.

- Posljednjih godina jača svijest o potrebi revitalizacije ojkanja, pa preko ovog projekta namjeravamo okupiti vrhunske voditelje radionica, najbolje autohtone pjevače i motivirane polaznike - dodaje Krneta.

Radionicu, koja će se odvijati na prostoru Nacionalnog parka Krka, na području vidikovca Manojlovac i amfiteatra Burnum, vodit će dr. sc. Joško Ćaleta iz Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba i dr. sc. Sanja Ranković s Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, kojima u realizaciji projekta pomažu autohtoni pjevači, nositelji tradicije iz Šibensko-kninske i Zadarske županije. Specijalni gost na radionici 17. avgusta. bit će narodni umjetnik iz Like, Dobrivoje Pavlica, koji će demonstrirati vještinu ličkog ojkanja, ili kako ga tamo nazivaju, rozganja.

S ciljem optimalnog usklađivanja individualnog i grupnog rada, broj polaznika radionica je ograničen na maksimalno 25. Organizatori osiguravaju doručak, ručak i večeru uz odgovarajuće napitke za četiri radna dana, a kotizacija za četverodnevnu radionicu iznosi 200 kuna, s tim da polaznici skromnijih materijalnih mogućnosti, uz pisano obrazloženje, mogu biti oslobođeni plaćanja. Za polaznike je osiguran besplatni smještaj u Kistanjama, ali sami snose putne troškove. Voditelji radionica polaznicima će održati predavanja koja će ih prije samog procesa učenja pjevanja upoznati sa specifičnim karakteristikama, uz prikazivanje relevantnih audio i video primjera iz ovog područja. Svakoga dana će se organizirati učenje ojkanja, specifično za mjesto iz kojeg dolaze demonstratori. Demonstratori će biti članovi pjevačkih sastava iz sela pretežno nastanjenim Hrvatima i sela pretežno nastanjenim Srbima.

- Očekujemo da će radionica rezultirati većim brojem novo educiranih tradicionalnih pjevača, ojkača, prvenstveno mlađe generacije, a u jedinstvenom ambijentu bisera prirode, u prostoru Nacionalnog parka Krka, dobivamo i vrhunski turistički proizvod - naglašava Krneta.

On podsjeća i da je ojkanje opstalo zahvaljujući skupinama lokalnih narodnih pjevača koji su tu tradiciju prenosili pjevajući na seoskim svečanostima. Danas se ojkanje prenosi i naučava u KUD-ovima, ali i audio i video medijima. Ipak, vještina tehnika individualnog trešenja glasom i brojnih dvodijelnih oblika zavisi većinom o talentiranim i vještim pjevačima i njihovim glasovnim sposobnostima.

- Kako je ojkanje nematerijalno kulturno dobro jednako prisutno i u hrvatskoj i u srpskoj zajednici, važno je osigurati da se doprinos, dobrim dijelom izbjeglih Srba, ne izgubi iz tradicijske baštine Hrvatske. Zato u projektu želimo okupiti i pjevače obaju entiteta - kaže Krneta.

Prvog dana radionice, 16. avgusta, bit će održana projekcija filma ‘Zarobljeno vreme’ Milana Nikodijevića, nakon koje će se prisutnima poslužiti zaboravljeni specijaliteti bukovačkog kraja. Osim toga, na manifestaciji ‘Kistanjski zalasci sunca’, koja se održava 17. avgusta i koja će biti posvećena velikanu Nikoli Tesli, nastupit će pjesnik i glumac Enes Kišević. U ranim poslijepodnevnim satima će domaćini na groblju kod hrama Sv. Nikole položiti ružu na grob Tesline rođene sestre Angeline. U večernjim satima Kišević će recitirati svoj sonetni vijenac ‘Dar Nikoli Tesli’ kao i najljepše ljubavne stihove.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više