Novosti

Preporuke: serije

Druga vrsta

Sjajni "Succession" se polako pretvara u televizijski znak epohe Zuckerberga i Bezosa, "Reservation Dogs" su nenametljivo malo čudo s ruba mejnstrimaške TV-produkcije a "The Chestnut Man" je ogledni primjer skandinavskog noira

Succession (Jesse Armstrong, HBO)

Konačno, evo je: poslije preduge pandemijske pauze kreće treća sezona najboljeg što vam trenutna TV-produkcija nudi za mainstreamanje. Krajem 2019. godine, na stranicama ovih novina, ispratili smo finale prethodne sezone "Successiona" ("Nasljeđa") pišući da se "nakon solidne prošlogodišnje premijere neočekivano pretvorio u glavni događaj aktualne televizijske jeseni." Sudeći prema hajpu koji sada prati njegov povratak, izgleda da je u međuvremenu uspio narasti sve do dimenzija televizijskog znaka vremena i jedne od onih rijetkih serija koje amblematski zrcale vlastiti Zeitgeist. Jer sjajna mračna komedija autora Jesseja Armstronga (scenariji za "In the Loop", "The Thick of It", "Four Lions"…) nije samo vrhunski napisana priča o beskrupuloznom medijskom mogulu Loganu Royu i njegovo četvero predivno nepodnošljive djece koja se bore za naklonost starog patrijarha, niti je samo još jedna fikcija koja počiva na masovnoj fascinaciji životom bogatih. Ona je zapravo – kao što dobro primjećuje James Poniewozik u New York Timesu – "napravljena za doba u kojem su bogati postali toliko bogatiji da ih to čini drugom vrstom." Serija, dakle, za vrijeme u kojem Bezos i prijatelji odlaze na privatne svemirske izlete, Mark Zuckerberg drma sudbinama suverenih država, Elon Musk jednim tweetom ruši kompanije, a nitko od njih ne plaća poreze: serija o ljudima za koje vrijede drukčija pravila. Prije dvije godine, "Succession" je okončao cliffhangerom – neočekivanom pobunom sina Kendalla protiv oca Logana – a već prva nova epizoda, emitirana prošlog tjedna, pretvara pobunu u otvoreni rat unutar obitelji, pokrenuvši odmah onaj karakteristični Armstrongov vrtuljak naglih obrata, makijavelističkih poteza i ciničnih onelinera punom brzinom. Uživajte u vožnji!

 

Reservation Dogs (Taika Waititi i Sterlin Harjo, FX Productions)

And now for something completely different. Ako je "Succession" spektakularni vrhunac streamerskog repertoara, "Reservation Dogs" su nenametljivo malo čudo s ruba mejnstrimaške TV-produkcije. Ako je "Succession" grandiozna saga o svijetu bogatih i moćnih bijelaca, "Reservation Dogs" je album iščašenih vinjeta iz života siromašnog indijanskog rezervata u nekoj zabiti Oklahome. Ako je "Succession" okrutan i otrovan, "Reservation Dogs" su pomaknuti, topli i nadrealno duhoviti. U središtu priče Taike Waititija ("What We Do in the Shadows", "Jojo Rabbit"…) i Sterlina Harjoa je četvero tinejdžera – nesigurno-samouvjereni Bear, odlučna Elora Dunan, politički hiperkorektni Cheese i beskrajno zabavna Willie Jack – koji na bilo kakav, više ili manje legalan način pokušavaju skupiti novce ne bi li se ispalili u smjeru boljeg života, tamo prema Kaliforniji. Oko njih, galerija genijalnih čudaka i ekscentrika: od ujaka Brownieja, starog stonera, preko tupoglavog lokalnog policajca Biga pa do najuvrnutijeg lika, duha poginulog indijanskog ratnika koji se javlja u vizijama i pritom ne radi ništa od onog što bi jedan pošteni duh poginulog ratnika trebao raditi. Skoro kompletnu ekipu serije, ispred i iza kamere, čine pripadnici autohtonih naroda Amerike, potomci gotovo istrijebljenih domorodačkih plemena koji su danas najčešće osuđeni na život u rezervatima: zahvaljujući takvoj postavi, "Reservation Dogs" donose urnebesnu satiru svih onih stereotipa o Indijancima koje decenijama prežvakava pop-kultura. Ali donose, istovremeno, i mnogo autentičniji pogled na njihov život danas: rezervat ustvari funkcionira kao pravi mali geto sa svojim slengom, tinejdžerskim gengovima, hip-hop pjesnicima… Nažalost, serija nije dostupna ni na jednom velikih streaming servisa koji se obično gledaju kod nas. Na sreću, postoje zaobilazni načini da je se nabavi. I zato, skoden!

 

The Chestnut Man (D.W. Høgh, D. Sandreuter i M. Serup, Netflix)

U predgrađu Kopenhagena policija otkriva ritualno osakaćene leševe žena, a pokraj njih figurice ljudskog tijela, napravljene od kestena. Slučaj vode lokalna detektivka Naia Thulin i njen partner Hess, kojeg je u Dansku poslao Europol: istraga se grana, vrlo brzo se saznajemo da je u čitavu priču upletena i ministrica socijalne skrbi… "The Chestnut Man" ("Kestenko"), snimljen prema debitantskom krimi romanu scenarista Sørena Sveistrupa – čovjeka koji potpisuje poznati "Killing" (2007-2012.) – ogledni je primjer skandinavskog noira. Svi provjereni tropi su tu: detektivka čiji privatni život pati zbog posla, kolega s kojim se ispočetka ne slaže, stravična ubojstva, lična trauma u korijenu zločina, progresivan i diskretan društveni komentar i, naravno, oni tjeskobni totali sumornog i hladnog sjevera. "The Chestnut Man" samo slijedi formulu koja dokazano funkcionira, ali to čini izvrsno. Suvereno ispričana, napeta, pametna: obavezna serija za ljubitelje žanra.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više