Novosti

Društvo

Doznajemo: Beroš prijavu za korupciju drži u ladici

Ministar zdravstva još je u travnju i svibnju prošle godine primio prijavu protiv službenice Ministarstva zdravstva da prima mito od specijalizanata. Do danas nije pokrenuo internu istragu, a za Novosti negira da je "izravno obaviješten" o navodnim nepravilnostima. Faksimili ga demantiraju

Large beros

Vili Beroš, ministar zdravstva (foto Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL)

Poznata zagrebačka onkologinja (podaci poznati redakciji) poslala je u travnju i svibnju na mail-adresu ministra zdravstva Vilija Beroša pismo službenici Ministarstva zdravstva (MiZ) zaduženoj za specijalizacije u kojemu je, među ostalim, optužuje za primanje mita od kandidata za specijalistički ispit. Beroš do danas nije pokrenuo internu istragu o optužbama iz pisma, iako prijaviteljicu poznaje kao ozbiljnu liječnicu i nema razloga sumnjati u njezin kredibilitet, doznaju Novosti.

U WhatsApp komunikaciji ministar se branio tvrdeći da on izravno nije dobio nikakvu prijavu, iako smo mu poslali screenshot zaglavlja maila u kojemu među primateljima stoji – Vili Beroš.

Koliko je poznato, ovo je prvi put da neka liječnica imenom i prezimenom prijavljuje službenicu resornog ministarstva za korupciju, pritom navodeći i druge nezakonitosti u organizaciji specijalizacija koje, kako tvrdi, "narušavaju ugled MiZ-a kao institucije". Među ostalim, u travnju je upozorila na činjenicu da je bivši zaposlenik KBC-a Zagreb kao mentor potpisao knjižicu bolničkog specijalizanta dva i pol mjeseca nakon što je prešao u privatnu bolnicu Radiochirurgija Zagreb.

"Prema Vašem navodu, Ministarstvo nije na vrijeme dobilo od KBC-a Zagreb obavijest o odlasku prethodnog glavnog mentora (podaci poznati redakciji). On nije zaposlenik KBC-a Zagreb od 16. 10. 2022. godine, jer radi u privatnoj zdravstvenoj ustanovi Radiochirurgija Zagreb, a specijalizantsku knjižicu kolege potpisuje s datumom krajem prosinca 2022. godine", stoji u dopisu naslovljenom kao "žurna zamolba za ispravak nepravilnosti koje nisu na vrijeme riješene, unatoč višestrukom ukazivanju vezano za specijalistički ispit iz onkologije", prvom od dva koji su u posjedu redakcije Novosti.

U maju, međutim, na adresu ministra i Uprave za pravne poslove MiZ-a stiže mail u kojemu liječnica dopunjava optužbe, tvrdeći da kandidati za specijalistički ispit moraju obavljati poslove za koje je inače zadužena službenica MiZ-a, ali da je pritom moraju podmititi. "Obavezni ste promijeniti ponašanje i organizirati ispite kao što se organiziraju svugdje u svijetu, a ne na način da kandidati moraju prolaziti Vaše stresne hodograme i sve fizički sami obavljati umjesto Vas, a uz to Vas 'namiriti' na nezakonit način", upozorava onkologinja u mailu.

Faksimil maila koji je liječnica poslala ministru Berošu

Prema više izvora koje smo kontaktirali, do danas nitko nije kontaktirao osobu koja je otkrila identitet da bi upozorila na korupciju unutar samog ministarstva, čime bi se možda dobilo objašnjenje na koji točno način specijalizanti "nezakonito namiruju" službenicu MiZ-a i kako je prijaviteljici ta informacija postala dostupna. Nakon što smo kontaktirali samu autoricu mailova, doznali smo jedino to da se ne želi javno izjašnjavati jer bi joj – citiramo – dodatna izloženost uzela previše vremena koje joj treba za rad s pacijentima.

Najzanimljiviji dio priče počinje 14. veljače, kad se prvi put obraćamo MiZ-u, s molbom da odgovore na pitanje jesu li pokrenuli postupak provjere navoda iz mailova i kontaktirali onkologinju koja je svima dobro poznata. Uz to smo ih zamolili da opišu proceduru u slučaju prijave protiv službenika ili dužnosnika MiZ-a. Nitko nam nije dogovorio sve do 22. veljače, kad smo se izravno s pitanjem zašto nije pokrenuta interna istraga obratili Berošu.

Odgovorio je promptno – da mu je to "prvi glas" i da će nam se netko iz MiZ-a javiti. Na komentar da su dva maila išla izravno na njegovu adresu, odgovorio je da "stotine mailova dnevno stiže i o njima brinu službe", a da je "kolegica nekoliko puta bila kod njega i ništa takvo mu nije rekla". Beroš je tvrdio da ni državni tajnik Tomislav Dulibić nije čuo za prijavu, a "službe" će sada poslati odgovor nakon što ih je on "obavezao".

Zaista, "službe" su u pet minuta poslale odgovor, koji smo čekali osam dana i nikad ga ne bismo dočekali da Beroš nije procijenio da HDZ-u ne treba još jedna korupcijska afera. "Vezano za Vaš upit oko korespondencije (doc. dr.) sa službom Ministarstva zdravstva zaduženom za pitanja specijalizacija, obavještavamo Vas da je specijalizant na kojeg se odnosi komunikacija uspješno obavio specijalistički ispit bez ikakvih primjedbi s njegove strane, a sva komunikacija se odvijala putem elektronske pošte s navedenom službom, te ministar zdravstva nije s njom izravno upoznat. Također, iz izvješća navedene službe povodom Vašeg pitanja razvidno je da je cijeli postupak specijalističkog ispita završen prošle godine, a ministru zdravstva nije od strane (doc. dr.) izravno upućen nikakav dopis ili primjedba na navedeni postupak", stoji u prvom odgovoru.

Ubrzo je stigao i drugi. "Nastavno za zakonsku proceduru Sektora za upravne postupke i ljudske resurse, svaki specijalizant, nakon obavljenog specijalističkog staža prijavljuje ispit, te mu se određuje ispitna komisija i datum polaganja ispita. Nakon položenog ispita dobiva diplomu o specijalističkom usavršavanju. Uvidom u svu službenu korespondenciju, Ministarstvo zdravstva nema saznanja o bilo kakvom uskraćivanju prava specijalizantima te u slučaju posjedovanja konkretnih dokaza istih, molimo da se obratite Ministarstvu zdravstva kao i ostalim institucijama koje su nadležne za nezakonita postupanja", poručuju iz MiZ-a.

Na poruku da je odgovor promašen i da nema nikakvog smisla da medije upućuju na to da prijave korupciju kada je to već prije skoro godinu dana napravila involvirana liječnica pa ništa nije poduzeto, Beroš više nije imao odgovora. Nije odgovorio ni kad smo mu WhatsAppom poslali zaglavlje maila u kojemu među primateljima prijave stoji i on, ni na pitanje je li ovo još jedan dokaz da HDZ, u pauzama između organiziranja korupcije, tolerira i njezine najprizemnije varijante.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više