Novosti

Kronika

Dom pod krovom

Stanovnici dalmatinskog sela Islama Grčkog uspjeli su svojim radom i donacijom Srpskog narodnog vijeća obnoviti zgradu društvenog doma, jedinog okupljališta stotinjak mještana koliko ih tamo živi veći dio godine

O8a2l1aon9pj1cj37dlhvoxii39

Mještani su organizirali radne akcije

Stanovnici dalmatinskog sela Islama Grčkog uspjeli su svojim radom i donacijom Srpskog narodnog vijeća obnoviti zgradu društvenog doma, jedinog okupljališta stotinjak mještana koliko ih tamo živi veći dio godine.

Kako je u razgovoru za Novosti objasnio Dojčilo Matić, predsjednik tamošnjeg mjesnog odbora, obnovljena zgrada je središte seoskog društvenog života.

- Prvobitna procjena troškova radova iznosila je oko 65.000 kuna. Za pomoć smo se obratili vlastima Benkovca, ali su nas oni na kraju odbili. Zatim smo se dogovorili da će mještani obavljati fizičke poslove i da ćemo samo za najstručnije radove angažirati majstore pa smo cifru uspjeli srezati za upola - kaže Matić i dodaje da im je SNV preko VSNM-a Zadarske županije prije mjesec i pol donirao 28.000 kuna.

- Sami smo uradili sve radove i stavili društveni dom pod krov, ali bi trebali platiti još oko 2500 kuna za dimnjak koji smo dobili na povjerenje uz obećanje da ga kasnije platimo - priča Matić i ističe da su mještani bili vrlo solidarni.

- Donacije su stizale i iz inozemstva. Svatko je izdvojio koliko je mogao, pa smo zadnjih dana sakupili 1200 kuna. Vrlo smo zahvalni SNV-u koji je obećao doplatiti preostali iznos - dodaje on.

- Iako u Islamu Grčkom mahom živi starije stanovništvo, pa sam sa svojih skoro 70 godina jedan od najmlađih u selu, voljni smo organizirati radne akcije. Organizirat ćemo čišćenje i košenje mjesnog groblja, a onda ćemo, kao nastavka dobre suradnje, pomoći pokositi i raščistiti prostor oko Kule Stojana Jankovića, jer smo uključeni u manifestacije koje se tamo dešavaju - kaže Matić.

Obnovljeni dom dočekat će i privremene goste, rodbinu mještana koja dolazi preko ljeta.

- Mlađe ovdje dovodi želja da očuvaju svoje korijene, ali i more jer je plaža na kojoj se okupljaju stanovnici našeg kraja udaljena samo četiri kilometra - objašnjava Matić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više