Novosti

Kronika

Dječji logor proglasili vrtićem

Skupina filoustaški nastrojenih provokatora vrijeđala je sudionike komemoracije u Jastrebarskom

Mtbx87yjllrtf6gi86j2c6tp7zc

Sudionici komemoracije pod verbalnom paljbom - Jastrebarsko

Odavanje počasti nevinoj stradaloj djeci Korduna, Banije, Kozare i Potkozarja, koja su bila zatočena u ustaškom logoru za djecu u Jastrebarskom, protekla je uz provokacije nekolicine desničara. Oni su stotinjak antifašista nazivali pogrdnim imenima tvrdeći da u Jaski nije bio nikakav dječji konclogor već vrtić za djecu bez roditelja. Sukob je izbjegnut ponajprije zahvaljujući dostojanstvenom ponašanju prisutnih antifašista i preživjelih logoraša, pa su se provokatori smirili te je komemoracija protekla kako je planirano. Položeni su brojni vijenci i zapaljene svijeće nevinoj dječic, čija je jedina ‘krivnja’ bila nacionalnost njihovih roditelja.

O događajima u i oko logora u Jaski, o njegovom oslobođenju u naletu Četvrte kordunaške brigade govorili su između ostalih bivša djeca-logoraši Mihajlo Veljić i Ivan Fumić. Potpredsjednik jaskanskog Gradskog vijeća Jastrebarskog Ivan Budinščak osudio je ispade provokatora.

Logorašica Jelena Kolić (81) nije željela govoriti obrazloživši to prejakim emocijama i strahom za zdravlje, dodavši da je njena ‘najveća nagrada to što je preživjela taj logor’. Vinko Kelečić, predsjednik jaskanskih antifašista je pozdravio sve prisutne i izvinio se zbog provokacija rekavši da svatko u demokraciji ima pravo na svoje mišljenje, ali da ovo mjesto nije takvo da bi se izražavalo mišljenje nad grobovima nevine djece, dodavši da provokatori nisu građani Jastrebarskog. Izgrađeni pionirski dom i grad prije posljednjeg rata trebali su biti mjesto susreta i druženja djece iz cijelog svijeta, no u tom domu je sada vrtić pa ipak koristi djeci, rekao je Kelečić. To je potvrdio i potpredsjednik Gradskog vijeća Budinščak. Ivan Fumić je bio vidno uzbuđen, ljutit i razočaran.

- Kada je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izbacila bistu Josipa Broza Tita iz svog ureda, otvorena je pandorina kutija ustaštva, ali se 1941. više nikada neće vratiti. Da nije bilo ‘komunjara’ ne bi bilo današnje Hrvatske. Da je Hitler pobijedio, Hrvati bi bili otjerani sa ovih prostora i smješteni tamo negdje iza Urala. Ili, da su nas oslobodili Sovjeti ne bi bilo Jugoslavije u kakvoj smo živjeli. Bili bi i ostali bi nečija kolonija. Dodjelom priznanja Nikoli Štedulu, predsjednica izjednačuje fašizam i antifašizam što je u normalnom svijetu nedopustivo, kratko je rekao Fumić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više