Novosti

Društvo

Dežulović: Željka Markić jako dobro razumije satiru

U izvještaju Human Rights Watcha iz 90-ih godina Željka Markić brani moje tekstove iz tog vremena koji su bili znatno oštriji i satiričniji nego što su danas. Taj izvještaj pokazuje da ona jako dobro razumije satiru i zna što je javni interes, kazao je Dežulović na raspravi u predmetu tužbe Željke Markić protiv njega

Large markic

Željka Markić (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Rasprava pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu u utorak u predmetu privatne tužbe Željke Markić protiv Borisa Dežulovića protekla je znaku više od 20 izrečenih rješenja suca Domagoja Kurobase o zabrani "navedenog pitanja i odgovora".

Na saslušanju privatne tužiteljice Željke Markić "zabranjena pitanja" po sucu Kurobasi postavljala je Dežulovićeva odvjetnica Lina Budak sve dok ta rješenja zabrane pojedinačnih pitanja nisu prerasle u zabrane i "za sva eventualna buduća pitanja" na temu izvještaja Human Rights Watcha o ljudskim pravima i slobodama iz prve polovine devedesetih godina, čija je supotpisnica bila današnja konzervativna aktivistkinja Željka Markić u svojstvu konzultantice.

Iako se iz izvještaja očitava kako je devedesetih godina Željka Markić provodila dugotrajno istraživanje ukazujući da se u Hrvatskoj narušavaju ljudska prava, branila slobodu medija i upozoravala na ugrožena prava novinara, među kojima i onih iz Feral Tribuna i samog Dežulovića, sudac Kurobasa je zaključio da navedeno izvješće "nije relevantno za navedeni kazneni postupak, jer se odnosi na neke druge događaje i to iz prošlog stoljeća".

- Tada je branila satiričare, čudesan je ovaj preokret u mirnodopsko vrijeme kad tuži novinare koje je branila prije 30 godina - rekla je Lina Budak, podnoseći u prilog i naslovnice Ferala Tribuna iz perioda 1992. do 1994. godine.

Poslije niza sučevih zabrana odgovora, sama Željka Markić je imala potrebu da se iskaže povodom svoje prošlosti iz devedesetih.

- Ne bih nikako htjela da ispadne da ja šutnjom prihvaćam zasluge za to izvješće - ustvrdila je Markić.

Optuženi Dežulović kazao je da inzistira na izvještaju Human Rights Watcha, koji je Željka Markić supotpisala, kao dokaznom prijedlogu.

- Markić u izvještaju brani moje tekstove iz devedesetih koji su u to mnogo gore vrijeme bili znatno oštriji i satiričniji. Taj izvještaj pokazuje da gospođa Markić jako dobro razumije satiru i zna što je javni interes - ustvrdio je Dežulović.

Sudac je zabranio i pitanja vezana uz to kako Željka Markić doživljava satiru i Dežulovićeve kolumne u autorskoj rubrici "Ugovor s đavlom", koja je predmet kaznenog spora. Radi se o kolumni pod nazivom "Željka Markić: glupa ili plavuša?" iz 2018. godine.

I dok je sudac zabranjivao postavljanja "sugestivnih i irelevantnih pitanja" odvjetnice Budak, dotle je dopustio sugeriranje i upadanje u riječ pravnog zastupnika Željke Markić Krešimira Matekovića koji nije dobio opomenu ni kad je za Dežulovića rekao da "uopće nije novinar".

Nakon što je Lina Budak kazala da joj sudac zabranjuje i pitanja koja uopće nisu postavljena, sudac Kurobasa je ustvrdio da njena pitanja "nisu samo maltretiranje svjedoka, nego i maltretiranje suda". Odbijeno je i inzistiranje odvjetnice Budak da se ocjena suca kako "pitanjima maltretira sud" unese u zapisnik.

Osim što se tužiteljica i čelnica udruge U ime obitelji Željka Markić odrekla "zasluga" za izvještaj o ljudskim pravima iz devedesetih godina, ona je ustvrdila da "sebe u medijskom smislu ne doživljava kao javnu osobu, ali prihvaćam da moje djelovanje u društvu podliježe argumentiranoj kritici".

Tijekom saslušanja Markić je ustvrdila da je Dežulovićeva kolumna "puna uvreda kojima se ruši moje ljudsko i žensko dostojanstvo".

- Tekst me povezuje s kriminalom, raspršivanjem droge, seksualnim odnosima s djecom i opisuje me kao glupu osobu jer se držim zakona. Uznemirio me i predstavlja izraz nasilja i zlouporabu pozicije novinarske moći protiv mene kao građanke s kojom se on ne slaže - navela je Markić, koja sa svojim odvjetničkim timom tri godine nije platila sudsku pristojbu povodom jedne od četiri tužbe koje je pokrenula zbog kolumne Borisa Dežulovića. Rasprava se nastavlja u listopadu.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više