Novosti

Kronika

Дaхaу, Aушвиц, Maтхaусeн, Jaсeнoвaц

Дaрувaрчaни уприличили joш jeднo oбиљeжaвaњe Дaнa сjeћaњa нa жртвe хoлoкaустa: Звjeздaнa Дрaшнeр, тajницa УAБA-e Грaдa Дaрувaрa, свojим je гoвoрoм присутнимa уткaлa нaду у бoљу будућнoст бeз нaсиљa

Wo5e08qrr0xasb04omqme3run7k

Sa projekcije filma u Daruvaru 

Kino dvorana u Daruvaru i ove je godine bila mala za sve one koji su željeli prisustvovati obilježavanju Dana sjećanja na žrtve holokausta. Kako najmlađe generacije ne bi zaboravile da se u jednom dijelu povijesti dogodio jedan od najmonstruoznijih zločina protiv čovječnosti, koji je uzrokovan različitošću - podrijetla, mišljenja, nacionalnosti - brinu svake godine Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Daruvara, Ekonomska i turistička škola Daruvar i Glazbena škola ‘Brune Bjelinskog’ Daruvar. Još jednom je naglašena potreba ovakvih događanja s obzirom da redovan školski program posvećuje vrlo malo nastavnih sati ovoj temi.

Ohrabrujuće je stoga bilo vidjeti mlade ljude kako u dostojanstvenoj atmosferi čitaju i slušaju potresna svjedočanstva koja su ljudi proživljavali tokom Drugog svjetskog rata. Sve prisutne dojmio je dokumentarni film o životu umjetnice židovskog porijekla Alice Herc Somer, koji je nagrađen Oskarom za kratki dokumentarni film. Tajnica UABA-e Grada Daruvara Zvjezdana Drašner, svojim je govorom prisutnima utkala nadu u bolju budućnost, onu bez nasilja.

- Therezinštad, Aušvic, Bergen - Belsen, Dahau, Mathausen, Jasenovac. Mjesta su koja svojom tišinom neumoljivo stoje i podsjećaju svijet na vrijeme mraka, na vrijeme kada je izgubljena ljudskost. Ova mjesta stoje u povijesti svijeta vezana uz holokaust i mnoge izgubljene živote, izgubljene duše. Mjesta koja više ne pripadaju jednome nego svima. No to su i mjesta koja nose nadu. Nadu koja je tinjala u životima zarobljenih, nadu koja je neke od tih života spasila, nadu koja je sve od tih života zapisala u budućnost. No, ujedno i nadu da će upravo ti glasovi prošlosti donijeti nadu u bolju budućnost - rekla je Drašner.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više