Novosti

Kronika

Бoрислaв Шaрић: Смиљe зa будућнoст

Зaмjeник нaчeлникa oпћинe Kистaњe: Близинa нaциoнaлних пaркoвa усмjeрaвa нaс нa туризaм и прeрaду пoљoприврeдних прoизвoдa

Mctwi48rifqzfxvtnoil80pp6qz

Borislav Šarić

S kojim se aktualnim problemima suočava općina Kistanje?

To je svakako nezaposlenost veća od državnog prosjeka, kako zbog manje pristupačnosti radnim mjestima, tako i zbog sustavnog zanemarivanja povratničkih područja i, posljedično, odlaska mladih u druge zemlje EU-a. Pored konstantnog ulaganja u komunalnu infrastrukturu, nastojimo pomoći velikom broju starijih osoba koje žive na rubu siromaštva: nekad je i samo jedna topla riječ dovoljna da im olakša muku i samoću. Odnosi Srba i Hrvata ovdje su dobri: kad nema uplitanja sa strane, nema ni međunacionalnih razmirica. Narod zajednički dijeli mukotrpnu svakodnevnicu, ne pitajući se zašto je netko došao ili se vratio ovamo. Naša je poruka jasna – ako nam ne želite ili ne možete pomoći, nemojte nam odmagati i svađati nas.

Koliko statistički podatak da je Kistanje među tri najsiromašnije hrvatske općine ima uporišta u stvarnosti?

Statistika je, kako kažu, točan zbroj netočnih podataka. Objektivno, nismo ništa lošiji ili bolji od općina ili gradova koji su bliže sredini ljestvice. Ipak, niska obrazovna struktura ionako malog broja stanovnika, penzije koje ne prelaze 1.500 kuna i 500 korisnika socijalne pomoći, dovoljni su razlozi da po siromaštvu budemo pri vrhu. Nadamo se da će Vlada imati više sluha za nas i da će se saborski zastupnici izboriti za što hitnije rješavanje nedovršenih procesa obnove, stambenog zbrinjavanja i elektrifikacije sela mahom naseljenih osobama srpske nacionalnosti.

Ima li kakvih naznaka investicijama i pokretanju ekonomskih aktivnosti?

U protekle četiri godine, otkako mlada ekipa vodi Kistanje, puno je napravljeno da bi se poboljšali životni uvjeti ljudi, velikim dijelom kroz obnovu komunalne infrastrukture. Pokrenuto je i nekoliko značajnih projekata koji bi trebali rezultirati otvaranjem stotinjak radnih mjesta, a neizravno nam donijeti i puno više. Odlična suradnja s Nacionalnim parkom Krka i blizina Parka prirode Velebit definiraju razvojnu strategiju i usmjeravaju nas na turizam i preradu poljoprivrednih proizvoda, pa tako imamo već tri destilerije smilja. Dva su projekta, vrijedna 30 milijuna kuna, predana na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i EU-fondova - za izgradnju ruralnoga poduzetničkog centra, odnosno ‘inkubatora’ Krka, te centra za posjetitelje Nacionalnog parka. Započet će i izgradnja eko-tržnice: dva milijuna kuna vrijedan projekt uglavnom sami financiramo. Razgovaramo i s investitorima zainteresiranima za ulaganje u dom za starije osobe u u Biovičinu Selu, a rado bismo u punu funkciju stavili i agrozonu Razvale kod Varivoda, gdje je od ukupnih 50 hektara površine, 4,3 ha namijenjeno izgradnji objekata za preradu i skladištenje poljoprivrednih proizvoda te komunalne objekte. Nedavnoj radionici SNV-a o korištenju EU-fondova u poljoprivredi prisustvovalo je četrdesetak vlasnika OPG-ova iz naše i susjednih općina: bili su to uglavnom mlađi ljudi svih nacionalnosti.

Što je s novčanim naknadama srednjoškolcima i studentima?

Općina već četiri godine, u skladu s mogućnostima, dodjeljuje novčane naknade. Lani smo za naknade 15 studenata i 16 učenika srednjih škola koji se školuju izvan Knina izdvojili ukupno 29.400 kuna; za sufinanciranja troškova prijevoza srednjoškolaca čiji roditelji nisu korisnici socijalne skrbi otišlo je 64.094 kn, a dodijeljeno je i ukupno 70.000 kuna jednokratnih novčanih potpora.

Jesu li započele pripreme za lokalne izbore?

Za nas koji smo u izvršnoj vlasti nema priprema za izbore, mi stalno živimo sa svojim sumještanima. SDSS se ne aktivira tek mjesec ili dva prije izbora poput nekih drugih stranaka, koje time pokušavaju uzeti glasove onih za čije ih živote inače uglavnom nije briga. Općinska vlast ima s čime izaći na ‘megdan’: pored svakodnevnih aktivnosti, lani smo proglašeni najtransparentnijom hrvatskom općinom po trošenju budžetskog novca, a bili smo i druga od 99 dalmatinskih općina po povlačenju sredstava iz EU-fondova, iz kojih smo povukli ukupno 1,3 milijuna kuna. Nadamo se da će birači prepoznati da smo u posljednje četiri godine ravnomjernim ulaganjem u svih 14 općinskih naselja poboljšali uvjete života i opstanka svih građana, bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više