Novosti

Kultura

Bordi za životno djelo

Još jedna nagrada doajenu animacije i karikaturistu ‘Novosti’: Na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Banjaluci dodijeljena je Nagrada za životno djelo Borivoju Dovnikoviću

R0d82jqzlqbbkcgydvt6roo63pb

Bordi nagrada za životno djelo

Na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Banjaluci dodijeljena je Nagrada za životno djelo, za izuzetan doprinos animiranom filmu, Borivoju Dovnikoviću - Bordi, pioniru hrvatskog i jugoslavenskog animiranog filma, autoru Zagrebačke škole crtanog filma, te renomiranom karikaturistu i grafičkom dizajneru.

Priznanje je došlo upravo na 65-godišnjicu realizacije prvog autorskog crtanog filma ‘Veliki miting’, koji su 1951. godine realizirali karikaturisti Walter Neugebauer, Vlado Delač, Ico Voljevica i Dovniković. Ekipa ‘Velikog mitinga’ rezultirala je povijesnim institutima naše animacije - prvim poduzećem za proizvodnju crtanog filma ‘Duga filmom’, Studijem za crtani film ‘Zagreb filma’, Zagrebačkom školom animiranog filma, Međunarodnim festivalom Animafestom, te Akademijom filmske animacije pri zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti.

Borivoj Dovniković rođen je 12. decembra 1930. godine u Osijeku. Nakon ratnog izbjeglištva u Srbiji, Bordo je po dolasku u Zagreb 1949. godine upisao Akademiju likovnih umjetnosti (ALU) i počeo raditi kao ilustrator i karikaturist u novinama. Godinu kasnije napustio je ALU i otišao u zagrebačku redakciju lista ‘Kerempuh’. S grupom karikaturista napravio je prvi hrvatski umjetnički animirani film ‘Veliki miting’, a nešto kasnije bio je suosnivač ‘Duga filma’, tvrtke specijalizirane za proizvodnju animiranog filma. Animirao je na filmovima braće Neugebauer. Nakon odsluženja vojnog roka 1957. godine pridružio se Vukotiću, Kristlu, Kostelcu, Grgiću, Neugebauerima, Marksu, Boureku i drugima u tadašnjem ‘Zagreb filmu’. Od samog početka je u organizaciji Animafesta, a od 1977. do 1982. godine bio je član Izvršnog odbora ASIFA-e, međunarodnog udruženja animiranog filma. Stvorio je brojne nagrađivane autorske filmove, a dobitnik je i brojnih inozemnih priznanja za svoj rad.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više