Novosti

Politika

Border Violence Monitoring: Hrvatska policija nezakonito protjeruje migrante

Organizacija Border Violence Monitoring objavila je video materijal koji prikazuje naoružane hrvatske policajce kako grupe migranata vraćaju na teritorij Bosne i Hercegovine

Organizacija Border Violence Monitoring objavila je nove dokaze o brutalnosti hrvatske policije prema migrantima koji nastoje iz Bosne i Hercegovine prijeći na hrvatski teritorij. Riječ je o video materijalu koji prikazuje naoružane hrvatske policajce kako grupe migranata vraćaju u BiH, a dio tog materijala možete pogledati klikom na fotografiju.

‘Primili smo poruku od anonimne grupe zajedno s video snimkom s graničnog područja’, stoji u priopćenju ove organizacije. Navode kako su snimke napravljene pomoću skrivene kamere u šumi pokraj Lohova u BiH u vremenu između 29. rujna i 10. listopada ove godine. Na cjelokupnom video materijalu prikazane su 54 grupe, odnosno najmanje 350 izbjeglica, za koje tvrde da ih hrvatska policija tjera natrag prema BiH. Među ljudima koji pokušavaju prijeći granicu nalaze se i mala djeca, maloljetnici te žene koji su žrtve takozvanih push-backova (tjeranja natrag).

‘S obzirom da je riječ o vrlo opširnom materijalu koji se do u detalja poklapa s dosadašnjim izvještajima, vjerujemo da je autentičan’, kažu iz ove organizacije te napominju kako izvor koji je dostavio materijal zbog sigurnosnih razloga želi ostati anoniman.

Iz Border Violence Monitoringa također podsjećaju da već otprije postoje jasne indicije da hrvatska policija upotrebljava silu prema izbjeglicama bez da im omogući traženje azila, što je MUP na čelu s ministrom Davorom Božinovićem u više navrata demantirao. No novi materijalni dokazi, kako kažu, jasno pokazuju da je riječ o procedurama koje su uobičajene na ovoj granici.  

U svom odgovoru mup ističe da je, baš kao i u prijašnjim slučajevima kada je postojala mogućnost provjere, 'utvrđeno da se radi o zakonitom postupanju hrvatske policije na samoj graničnoj crti s Bosnom i Hercegovinom, a na području Policijske uprave ličko-senjske'. 

Ne radi se o 'protjerivanju stotina migranata u BiH', već o postupanju hrvatske policije na samoj graničnoj crti na zelenoj granici i primjeni instituta odvraćanja koji je propisan člankom 13. Zakonika o schengenskim granicama i primjenjiv je na područje između dva granična prijelaza otvorena za međunarodni promet, u ovom slučaju između Hrvatske i BiH. 

'Radi se o zakonitoj mjeri koju na raspolaganju imaju granične policije europskih država i primjenjuju ga prema osobama koje nezakonito, mimo graničnih prijelaza, pokušavaju ući na njihov teritorij. Naglašavamo bitnu razliku između instituta 'odvraćanja' koji je propisan spomenutim Zakonikom o schengenskim granicama i 'protjerivanja' koje je propisano Zakonom o strancima, a o čemu se u ovom slučaju ne radi', kažu u MUP-u i ističu da policija postupa isključivo u skladu s pozitivnim propisima uz uvažavanje svih visokih standarda temeljnih ljudskih prava, zbog čega navode o 'protjerivanju stotine migranata' odlučno odbacuju. 

'Nekontroliran ulazak većeg broja osoba u Republiku Hrvatsku istu bi pretvorio u hot spot što Ministarstvo unutarnjih poslova ni u kom slučaju neće dopustiti već ćemo u zaštiti državne granice koristiti sve mjere i mehanizme koji su nam na raspolaganju temeljem nacionalnog i EU zakonodavstva. Pritom, pokušaj nezakonitog ulaska većeg broja osoba u Republiku Hrvatsku nameće i pitanje njihovog nekontroliranog izlaska iz Bosne i Hercegovine. 

Ukoliko je cilj bilo koje nevladine organizacije ispitati postupanje hrvatske policije tada o relevantnim saznanjima policiju treba obavijestiti bez odgode, a kako bi se žurno mogle provesti sve mjere sukladno pravilima kriminalističke struke. Sve ostalo smatramo otvaranjem prostora za manipulacije i krivo interpretiranje okolnosti bilo kojeg događaja. 

Sve dostupne informacije o mogućim navedenim optužbama o eventualnoj primjeni sile nad migrantima ili činjenju kaznenih djela na štetu migranata ovo Ministarstvo u svakom pojedinom slučaju pomno provjerava. Do sada u niti jednom slučaju nije utvrđeno da su policijski službenici prema migrantima prekoračili primjenu ovlasti.

Napore koje hrvatska policija ulaže u sprječavanju ilegalnih i sekundarnih migracija i način na koji nadzire i štiti svoju granicu, a koja je ujedno i najduža vanjska granica Europske unije, na tragu su zaključaka relevantnih tijela Europske unije i prepoznati od strane članica EU koje su krajnje odredište ekonomskih migranata, a koje upravo zbog efikasnog rada hrvatske policije nisu izložene većem migrantskom priljevu. 

Hrvatska policija ostaje ustrajna u zaštiti državne i EU granice, kao i u očuvanju sigurnosti svih hrvatskih i EU građana', stoji u odgovoru MUP-a.

Domaći i strani mediji u više navrata su pisali o premlaćivanju izbjeglica te krađi osobnih stvari i novca, za koje tvrde da su odgovorni policajci u hrvatskim uniformama. Posljednju takvu informaciju objavila je u petak agencija Reuters u tekstu u kojem se tvrdi kako su migranti zbog zime i hrvatske policije ‘zaglavili’ u Bihaću i Velikoj Kladuši.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više