Novosti

Kultura

Бoje Вукoвaрa

Излoжбa сликa "Oтвoрeнa врaтa Бoje Вукoвaрa" пoстaвљeнa je у вукoвaрскoм пoдoдбoру СKД-a Прoсвjeтa, a излoжeнa дeлa су нaстaлa тoкoм ликoвних кoлoниja "Бoje Вукoвaрa", кoje сe oдржaвajу гoтoвo тридeсeт гoдинa

Large informator  boje vukovara  %c4%87irlica

Izložene slike

Izložba slika "Otvorena vrata Boje Vukovara" postavljena je 12. januara u prostoru vukovarskog pododbora SKD Prosvjeta, odnosno Parohijskom domu. Izložena su umetnička dela slikara sa našeg područja, ali i iz regiona, nastala tokom likovnih kolonija "Boje Vukovara", koje se u vukovarskom pododboru održavaju gotovo trideset godina.

- Davne 1995. godine "Boja Vukovara" se prosula po gradu i po onima, koji su u to vreme stvarali. Ja sam jedan od onih koji nastavlja ono što su pokojni Branko Kurucić i njegova ekipa započeli. Imali smo tih godina tri kolonije akademskih slikara širom sveta - podsetio je na početke likovnog stvaralaštva predsednik vukovarske Prosvjete Milenko Živković.

Na poslednjoj izložbi slika, nalaze se pejzaži Đorđa Stanisavljevića iz Slatine, jedan deo apstraktnih kompozicija Milana Šole iz Batine, apstrakcije Ivone Matoušek, te četiri umetnička dela Petra Zvonka Jelića, slikara koji je živeo i radio u Bačkoj Palanci.

- Veliki broj njegovih slika smo sačuvali, ali jedan deo smo želeli da ponudimo i posetiocima – podvukao je Živković navodeći da je izložba prodajnog karaktera, a sredstva prikupljena od prodaje biće namenjena održavanju iduće likovne kolonije u maju ove godine.

Galerija je otvorenog tipa, odnosno svakog drugog utorka i četvrtka u mesecu, građani će imati priliku da pogledaju slike, a namera organizatora je i uspostavljanje saradnje sa školama i vrtićima, kako bi već u najranijoj dobi kod mladih razvijali osećaj za umetnost.

Program je upotpunjen klasičnom muzikom i božićnim recitacijama članica Prosvjete i KUD-a Sloga koji je bio saorganizator izložbe.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više