Novosti

Svijet

Boj za šahovskog prvaka bez prvaka

Novi svjetski prvak bit će ili ruski šahist Ian Nepomniašči ili Kinez Ding Liren, ali svjetski prvak neće biti najbolji svjetski šahist, s obzirom da je već godinama neupitno to Magnus Carlsen koji je odbio braniti titulu

Large sah

S lanjskog šahovskog turnira SuperUnited Croatia Grand Chess Rapid&Blitz. Na fotografiji mečevi Jordena van Foreesta i Alireza Firouzje, Ivana Šarića i Magnusa Carlsena te Iana Nepomniaščija i Veselina Topalova (foto Matija Habljak/PIXSELL)

U kazahstanskoj Astani traje meč na naslov svjetskog šahovskog prvaka između Iana Nepomniaščija, ruskog državljanina koji nastupa pod neutralnom zastavom, i Kineza Ding Lirena. Poslije četiri partije rezultat je izjednačen, dva naprama dva. Obje partije u kojima je Nepomniašči vodio bijele figure završene su remijem. Ruski je velemajstor pobijedio crnim figurama u drugoj partiji i poveo, ali je kineski velemajstor iskoristio veliku pogrešku Nepomniaščija u četvrtoj partiji i poravnao rezultat.

Nepomniašči je drugi, a Ding treći igrač svijeta. I uoči početka meča za titulu znalo se da će svijet dobiti novog svjetskog prvaka i da novi svjetski prvak neće biti najbolji svjetski šahist. Najbolji, i to već godinama, Norvežanin Magnus Carlsen odlučio je predati titulu, koju drži od 2013. godine. Carlsen je, nakon što je koncem 2021. godine u meču za titulu neočekivano uvjerljivo pobijedio Nepomniašćija 7,5 – 3,5, najavio da više neće braniti titulu i to zbog pomanjkanja motiva.

Jedina mogućnost da ponovo brani titulu bila je da mu je izazivač mladi, niti 20-godišnji, Iranac koji nastupa za Francusku Alireza Firouzja, trenutačno četvrti igrač svijeta. No, budući da Firouzja nije pobijedio na Turniru kandidata i time postao izazivač svjetskog prvaka, Carlsen je odlučio prepustiti titulu bez borbe.

Drugi je to put u povijesti da svjetski prvak odustaje od prava na obranu titule. Prvi put to se dogodilo 1975. kada je Bobby Fischer zbog nesuglasica s organizatorom odbio braniti titulu pa je njegov izazivač, sovjetski velemajstor Anatolij Karpov, postao svjetski prvak. Carlsen je godinama uvjerljivo najbolji šahist svijeta, a naslov svjetskog prvaka uspješno je obranio četiri puta.

Nepomniašči i Ding igraju meč u 14 partija, ili tko prvi osvoji 7,5 bodova. Meč bi trebao završiti 29. travnja, a bude li rezultat izjednačen bit će nastavljen idući tjedan. U tom slučaju igrat će se dodatni meč od četiri partije po ubrzanom tempu. Bude li i tada neriješeno, igraju se dvije brze partije (samo tri minute za razmišljanje po igraču), a bude li i tada neodlučeno, takvim partijama nastavlja se dok netko ne pobijedi. Igra se za nagradni fond od dva milijuna eura. Pobjedniku će, uspije li to postići u 14 partija klasičnog šaha, pripasti 60 posto te svote, a završi li meč u produžetcima pripast će mu 55 posto.

Prije dvoboja u Astani dva su velemajstora odigrala 13 partija klasičnog šaha, a mala je prednost na strani Nepomniaščija. On je pobijedio tri puta, Ding dva, a osam partija završilo je remijem. Nepomniašći je nešto uspješniji i u ubrzanim varijantama šaha: pobijedio je 13 puta, izgubio devet, a 17 partija završeno je remijem.

Pobijedi li Nepomniašči, vratit će titulu prvaka u Rusiju nakon 16 godina. Posljednji Rus svjetski prvak bio je Vladimir Kramnik koji je titulu neospornog svjetskog prvaka držao od 2006. do 2007. godine. Nakon njega prvaci su bili Indijac Viswanathan Anand i Carlsen.

Pobijedi li Ding, postat će prvi Kinez svjetski prvak u šahu. Njegov je put do meča za titulu prilično zanimljiv. On se, naime, nije kvalificirao za Turnir kandidata. Međutim, s tog je turnira eliminiran ruski velemajstor Sergej Karjakin zbog podrške koju je dao ruskoj invaziji Ukrajine. Ding je na turnir pozvan kao najbolje rangirani igrač koji se za turnir nije kvalificirao i na njemu je osvojio drugo mjesto, iza Nepomniaščija. Na Turniru kandidata Nepomniašči je jednom pobijedio Dinga (crnim figurama), a jedna je partija završena remijem.

Svijet

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više