Novosti

Društvo

Carlsen i dalje kralj šaha

Norveški velemajstor Magnus Carlsen u meču s ruskim izazivačem Ianom Nepomnijaščijem obranio je titulu svjetskog prvaka u šahu. Presudila je spektakularna šesta partija, najduža u 135 godina dugoj povijesti mečeva za prvaka svijeta, koju je nakon 7 sati i 45 minuta Nepomnijašči predao u 136. potezu

Large carlsen

Magnus Carlsen na turniru u Zagrebu (foto Matija Habljak/PIXSELL)

Magnus Carlsen obranio je titulu svjetskog prvaka u šahu. Izazivača Iana Nepomnijaščija pobijedio je 7,5 – 3,5. Pobjeda norveškog velemajstora, svjetskog prvaka od 2013. godine, nije iznenađenje, ali uvjerljiv rezultat svakako jest. Nakon prvih pet partija ništa nije nagovještavalo da će Carlsen uvjerljivo i lako pobijediti.

Sve partije završile su remijem i meč je bio potpuno otvoren. Međutim, šesta partija sve je preokrenula. Norveški je velemajstor bijelim figurama pobijedio izazivača. Bila je to spektakularna partija koja je odmah uvrštena u antologiju svjetskog šaha. To je najduža partija u 135 godina dugoj povijesti mečeva za šahovskog prvaka svijeta. Nepomnijašči je partiju predao u 136. potezu, a trajala je sedam sati i 45 minuta. Ključnu pogrešku Nepomnijašči je napravio u 130. potezu. Do sada je najduža partija trajala 124 poteza, odigrali su ju Anatolij Karpov i Viktor Korčnoj 1978. godine, a završila je remijem.

Nepomnijašči se, očito, nije oporavio od tog poraza. Poražen je i u osmoj, devetoj i 11. partiji, u posljednje dvije Carlsen ga je pobijedio crnim figurama. Nevjerojatnu šestu partiju je engleski velemajstor, svojedobno izazivač svjetskog prvaka Garija Kasparova, Nigel Short opisao u samo jednom pridjevu – epska.

I sam Carlsen je u petak, nakon završetka meča, kazao da je šesta partija odlučila cijeli dvoboj. Svjetska šahovska javnost je zadovoljna viđenim. Posljednja dva Carlsenova meča za titulu – protiv Karjakina 2016. i Caruane 2018. godine – bila su pomalo dosadna, sa samo dvije pobjede (jedna Carlsenova, jedna Karjakinova) u 24 partije. Prije nevjerojatne šeste partije Carlsen i Nepomnijašči su odigrali vrhunske mečeve koji su završavale remijem. U jednoj je ruski velemajstor imao i blagu prednost, ali je napravio malu pogrešku, a Carlsen je demonstrirao kako, i u slabijoj poziciji, to ne dopušta.

Carlsen će vrlo brzo braniti titulu i novi meč će biti odigran krajem sljedeće ili, vjerojatnije, početkom 2023. godine. Prije toga odigrat će se turnir kandidata na kojem će nastupiti osam igrača, a igrat će se dvokružno. Imena šest igrača koji će nastupiti na turniru kandidata već su poznata, a još dva ćemo saznati nakon FIDE Grand Prixa, koji će biti održan na proljeće sljedeće godine u Berlinu i Beogradu.

Turnir će, vjerojatno, biti izjednačen, a sudeći prema igračima koji su se do sada kvalificirali i njihovoj trenutačnoj formi pozornost bi trebalo usmjeriti prema 18-godišnjem Alirezi Firouzji koji je ove godine iransku zastavu zamijenio francuskom. Trenutačno je po rejtingu drugi igrač svijeta, ispred njega je samo Carlsen, a najmlađi je igrač u povijesti koji je dosegao rejting od 2800 poena. Turnir kandidata igra se u ljeto sljedeće godine, a do tada se i Nepomnijašči stigne oporaviti od neočekivano teškog poraza.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više