Novosti

Društvo

Prvi Kinez svjetski šahovski prvak

Ding je pobijedio Nepomniaščija u "produžetcima", u posljednjoj partiji igranoj ubrzanim tempom. Kina je objedinila titule, jer žensku titulu drži Dingova sunarodnjakinja

Large ding liren

Ding Liren na velemajstorskom turniru u Zagrebu prije četiri godine (foto Marko Prpić/PIXSELL)

Kinez Ding Liren novi je svjetski šahovski prvak. U produžetcima meča za prvaka pobijedio je ruskog velemajstora Iana Nepomniaščija.

Nakon 14 partija klasičnog šaha rezultat je bio izjednačen 7-7. Nakon toga meč je nastavljen partijama ubrzanog šaha. Ding je pobijedio u posljednjoj, četvrtoj partiji i postao 17. svjetski šahovski prvak.

U posljednjoj partiji ubrzanog šaha (da je i ta partija završena remijem meč bi bio nastavljen brzim šahom, odnosno još partijama u kojima bi natjecatelji imali još manje vremena za razmišljanje) Ding je pobijedio crnim figurama i to, nakon velike borbe, u 68. potezu. Prethodne tri partije završene su remijem.

Prije meča za titulu igranog u Astani nešto bolji omjer u ubrzanom i brzom šahu imao je Nepomniašči. No, Ding je generalno uspješniji igrač šaha po ubrzanom tempu od Nepomniaščija, ali je u posljednje tri godine rijetko igrao takav šah.

Ding je prvi Kinez svjetski prvak u šahu pa sada Kina ujedinjuje šahovske titule. Naime, svjetska prvakinja u šahu je Kineskinja Lu Wenjun, a sigurno je da će i nakon meča za titulu prvakinje naslov ostati u Kini. U srpnju će Lu braniti titulu protiv sunarodnjakinje Lei Tingjie.

Nakon što je pobijedio Ding je zaplakao od sreće, pokazao emocije, što inače ne čini često, i kazao da bi "smisao života trebao biti u ovim rijetkim, iskričavim trenutcima".

Prva koja mu je čestitala na tituli je njegova sunarodnjakinja i bivša svjetska prvakinja Xie Jun, inače prva Azijatkinja s titulom velemajstorice i igračica s kojom je započela dominacija Kine u ženskom šahu, barem kada je riječ o svjetskim prvakinjama, prije tridesetak godina.

Ding je zaradio 1,1 milijun eura, a poraženi Nepomniašči 900 tisuća. Ruskom velemajstoru ovo je drugi uzastopni poraz u mečevima za titulu prvaka. Prije 17 mjeseci u Dubaiju je izgubio od Norvežanina Magnusa Carlsena.

Prvi dio meča bio je rezultatski veoma uzbudljiv. U prvih sedam partija samo su dvije završene remijem. Nepomniašči je pobijedio u tri partije, a Ding u dvije, pri čemu je ruski velemajstor uvijek bio u prednosti, nikad više od jednog boda. Ding je izjednačio u 12 partija. U posljednjoj klasičnog šaha Ding je igrao bijelim figurama, a nakon velike borbe, šest i pol sati igre i 90 poteza partija je završila remijem.

Ding je novi svjetski šahovski prvak, ali do daljnjeg neće biti najbolji šahist svijeta. Najbolji je i dalje Carlsen koji je nakon deset godina vladanja odbio braniti tiulu, a po rejtingu je i dalje uvjerljivo najbolji igrač na svijetu.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više