Novosti

Kronika

Boćalište kao okupljalište

Lišane Tinjske, Kolarina i Gornje Ceranje dobivaju prave terene za boćanje, najpopularniju igru u Dalmaciji

T3n0gzj46rod9wzbv5m1i5nuc5l

Gradnja zoga u Gornjim Ceranjama

Igra na balote, omiljena sportska razbibriga Dalmatinaca i Primoraca, zakotrljat će se ovih dana u Lišanima Tinjskim, Kolarini i Gornjim Ceranjama na pravim terenima za boćanje. Mještani ova tri sela u okolici Benkovca, izrazili su želju da sami obnove i izgrade boćališta, a Sportsko rekreativno društvo Srba u Hrvatskoj pri SNV-u osiguralo je sredstva za građevinski materijal. Koordinatorica Sportskog društva Tatjana Dragićević kaže da je nabavljen materijal u iznosu oko 22.000 kuna i da su radovi pri kraju. Boćališta u Lišanima i Ceranjama već su gotova.

- Jedan od glavnih ciljeva Sportsko rekreativnog društva jest promicanje sporta i rekreacije u svim sredinama u kojima žive Srbi. Bavljenje sportom i rekreacijom treba biti dostupno svima i svugdje. Kao što pomažemo klubovima u nabavi opreme i razvoju njihove infrastrukture, tako želimo pomoći samoj zajednici da se samoorganizira i pokrene sportsko-rekreative sadržaje u svojoj lokalnoj sredini. Boćanje je tipično za Dalmaciju i važno je da se taj društveni, sportski običaj sačuva. Ovakve akcije su poželjne i nadam se da će ih biti što više u budućnosti - izjavila je Dragičević.

SDSS-ova vijećnica u Gradu Benkovcu Katarina Vrcelj kaže da je ponosna na mještane Lišana, Kolarine i Gornjih Ceranja koji su zajednički prionuli na posao. Ljudi iz Lišana su čak kupili dodatni materijal i napravili profesionalno boćalište. Za izgradnju nije bilo potrebno tražiti dozvolu jer se konkretne parcele nalaze uz stare društvene domove i škole. Predsjednik SNV-a Boris Milošević kaže da svatko tko je iz Dalmacije zna što ljudima znači zog za balote.

- Sretan sam što smo mogli pomoći mještanima ta tri sela. Zog za balote je više od igre, to je mjesto okupljanja, rasprava, svađe i svega ostalog. Izgradnja boćališta je znak da se život u tim selima vratio, a sada će se balote igrati svaku ljetnu večer. Za balote ne treba imati specijalni teren, može se igrati na terenu koji nije uređen, ali ipak kad je tu zog, to je drugi par rukava, puno bolje se igra. Volio bih ovo ljeto obići te terene i baciti buću - rekao je Milošević.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više