Novosti

Kratko & jasno

Taтjaнa Дрaгичeвић: Присутниjи у jaвнoсти

Нaдaмo сe joш бoљим рeзултaтимa нaшe рeпрeзeнтaциje нa Eурoпeaди 2024. гoдинe, кaжe тajницa и прoгрaмскa кooрдинaтoрицa Спoртскo-рeкрeaтивнoг друштвa Србa у Хрвaтскoj

Large mini kronika dragicevic

(foto Jovica Drobnjak)

Koje su najvažnije aktivnosti SRDS-a, odnosno Sportsko-rekreativnog društva Srba u Hrvatskoj?

Društvo je nevladina i neprofitna organizacija s nekoliko glavnih ciljeva i aktivnosti. Ponajprije, umrežavamo i povezujemo klubove koji djeluju u hrvatskim krajevima u kojima žive Srbi: zasad je takvih klubova tridesetak, uglavnom nogometnih, ali i vezanih uz druge sportove, primjerice karate, streljaštvo i kuglanje. Pomažemo im da ojačaju kapacitete bar do te mjere da nastave raditi u sredinama koje su često bez ikakvih sadržaja. Njihov razmještaj mahom prati demografsku sliku Srba u Hrvatskoj: najviše ih je u istočnoj Slavoniji, Gorskom kotaru, na Kordunu i Baniji, nešto manje u zapadnoj Slavoniji, a osim NK-a Biskupija, u Lici i Dalmaciji ih uopće nema. Isto tako, organiziramo sportske manifestacije, samostalno ili u suradnji s klubovima; ondje gdje ih nema, nastojimo ih uspostaviti. Izdvajam regionalni malonogometni turnir humanitarnog karaktera, na kojem su drugi put nastupili i Hrvati iz Srbije i Srbi iz svih dijelova Hrvatske. U suradnji s drugim organizacijama srpske zajednice organiziramo Dječju olimpijadu u Vukovaru, Seosku olimpijadu po Kordunu, Zelenu noć u Vojniću te malonogometne turnire u Pakracu, Moravicama i Gomirju. Naša je misija vezana i uz nogometnu reprezentaciju hrvatskih Srba. Europeada, evropsko nogometno prvenstvo timova nacionalnih manjina, najvažniji je teren na kojem se iskazujemo, pa smo tako lani u Austriji bili peti od dvadeset momčadi. Bitno je istaknuti izuzetnu suradnju s hrvatskim nogometašima iz Srbije na tom natjecanju, prilikom kojeg smo dijelili smještaj i putne troškove. Važan nam je i angažman na jačanju svoje javne prisutnosti s ciljem mijenjanja cijelog društva nabolje. U sklopu takvih aktivnosti je i projekt "Govor tolerancije", unutar kojeg se razvila ideja o nagradi za doprinos razvoju sportske kulture i društvene tolerancije nazvanoj 'Vladimir Beara' – to ime nosi veliku simboliku, a prvi nagrađeni je nogometni trener Miroslav Ćiro Blažević.

Koliko je SRDS s uključenim klubovima otvoren za sve?

Naša su načela multikulturalnost i tolerancija, pa u klubovima igraju pripadnici svih etničkih zajednica, jer i to pomaže da budemo maksimalno prisutni u svim sredinama. Možda tako i usporimo negativne demografske trendove. S tim u vezi, imamo dobru suradnju s romskom zajednicom premda nam je korona poremetila planove dok naša reprezentacija ove godine planira utakmice s Hrvatima iz Srbije, ali i prijateljske susrete na terenu s istarskim Talijanima i banjalučkim Srbima. I osobno sam bila motivirana za rad u SRDS-u, ne samo radi sportskih interesa nego i stoga što potječem iz zapuštenog i u ratu devedesetih razorenog kraja Hrvatske, pa takvim angažmanom mogu pridonositi porukama mira, tolerancije i suradnje.

Što još planirate ove godine?

Nadamo se još boljim rezultatima naše reprezentacije na Europeadi 2024. u Njemačkoj, pa nastojimo osuvremeniti pripreme. One će se odvijati i u Donjem Lapcu, sredini u kojoj djeluje rafting-klub Una, inače naš novi član, ali i u Umagu te drugim sredinama. Pokazalo se da je Vrbovsko izuzetno mjesto za regionalni turnir, zahvaljujući agilnosti NK Gomirja, pa ćemo ga organizirati i ove godine. Planiramo uložiti znatan novac u širenje mreže učlanjenih klubova. Novi su nam članovi oni iz Gline i Osijeka, a plan nam je oformiti i fond koji će stipendirati naše sportaše u ekonomski manje razvijenim sredinama. Predvidjeli smo edukacije za trenere i sportaše, a nastavit ćemo sa svim segmentima Govora tolerancije. Nadamo se ojačati i ljudske potencijale, jer smo do sada radili volonterski, uz financijsku podršku SNV-a i Ureda za ljudska prava RH. Prostor za pregovore u tom smislu se otvara, čemu možemo zahvaliti izuzetnoj suradnji s HNS-om i Gradom Zagrebom. Iako nemamo stalno zaposlenih – uz mene, aktivnosti Društva volonterski vode tek predsjednik Milan Martinović i Maša Samardžija, nagrađeni smo kao jedna od osam najpouzdanijih organizacija u Hrvatskoj od strane tvrtke CompanyWall, koja u suradnji s državnim institucijama prati urednost poslovanja pravnih subjekata na godišnjoj razini. To nam je dodatni vjetar u leđa i dobra referencija za buduće projekte.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više