Novosti

Kronika

Raste broj klubova

Sportsko rekreativno društvo Srba u Hrvatskoj u svom članstvu trenutno obuhvaća dvadeset i četiri kluba

Large sport

S jedne od utakmica nogometne reprezentacije Srba u Hrvatskoj

Redovna skupština Sportskog rekreativnog društva Srba u Hrvatskoj održana je u petak 24. septembra u Vojniću. Usvojen je izvještaj o radu za 2020. godinu te program rada Društva za period od 2021. do 2023. Tatjana Dragičević, koordinatorica programa Sportskog rekreativnog društva, u izjavi za Novosti kazala je da je najvažnija programska aktivnog i dalje muška nogometna reprezentacija Srba u Hrvatskoj. Budući da je "Europeada", europsko nogometno prvenstvo za nacionalne manjine, odgođena za jun 2022., slijede pripreme u oktobru koje će se održati na terenima NK Bijelo Brdo.

- Drugi projekti su jačanje i umrežavanje sportskih klubova u cijeloj Hrvatskoj s područja gdje žive Srbi. Imamo 24 kluba - člana, dominantni su nogometni klubovi, ali tu si i kuglaški klubovi, karate klubovi i jedan ženski karate klub iz Bijelog Brda. Imamo i dva streljačka kluba iz Vere i Bijelog Brda. Podrška za jačanje klubova se odnosi na pružanje donacija klubovima u vidu sportske opreme, pokrivanja redovnih troškova, sudjelovanja na natjecanjima i raznih potreba koje su od velikog značaja za njihov opstanak i razvoj. U suradnji sa Srpskim narodnim vijećem kroz kapitalne investicije radi se na infrastrukturnim projektima. Pružaju se direktne donacije pojedinačno za edukacije igrača. Osim klubova, ciljana skupina su i sami igrači te potencijalni budući sportski radnici i radnice - navela je Dragičević.

Važna aktivnost Društva je i suorganizacija sportskih manifestacija u zajednici. U 2020. većina njih nije održana zbog pandemije koronavirusa, a plan je da se u narednom periodu proširi broj takvih manifestacija. Neke od njih su "Zelena noć" u Vojniću, "Seoska olimpijada" na Kordunu i malonogometni turnir u Pakracu. Društvo će financirati sportski događaj "Dalmatinske igre" i "Dječju olimpijadu" u Vukovaru. Sportsko rekreativno društvo Srba u Hrvatskoj će pored malonogometnog turnira u Zagrebu, organizirati i turnir u Gomirju u oktobru. Kako kaže Dragičević, od početka je cilj Društva uključivanje žena, sportašica i sportskih radnica, ali to je problem postići u onim krajevima gdje je generalno narušena demografska slika. Na području istoka Hrvatske je to nešto jednostavnije.

Od noviteta koji su osmišljeni i o kojima se razgovaralo na skupštini jesu sportsko-edukativni kampovi za djecu i mlade. Osim toga, Društvo priprema i godišnju nagradu za doprinos toleranciji i društvu.

- Nagrada će nositi ime sportaša ili sportašice srpskog porijekla iz Hrvatske koji su osim dobrih rezultata u sportu, pokazali društveni angažman. Do kraja godine ćemo donijeti odluku čije će ime nagrada ponijeti - najavila je Dragičević. Na skupštini Društva govorio je predsjednik SNV-a Milorad Pupovac koji je ohrabrio vodstvo Sportskog društva da što više radi s djecom i mladima.

- Podržavamo vas da da formirate podmlatke i na taj način stvarate prisustvo sportskog duha kod mladih. Da pomognete roditeljima da imaju gdje pustiti djecu tokom slobodnog vremena, da znaju da su na sigurnom, da će se baviti zdravim aktivnostima - kazao je Pupovac.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više