Novosti

Društvo

Pobjeda Hrvata na domaćem terenu u Srbiji

U sklopu priprema za predstojeću Europeadu u Staroj Pazovi prijateljsku utakmicu odigrale su nogometne reprezentacije Hrvata iz Srbije i Srba iz Hrvatske. Bolji su za jedan gol bili domaćini, ali prava iskušenja tek dolaze

Large utakmica

Utakmice Hrvata iz Srbije i Srba iz Hrvatske uvijek prolaze u prijateljskom ozračju (foto Matija Vuković/SDRS)

Dvije prijateljske nogometne reprezentacije, one Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije, protekle su subote u Staroj Pazovi odigrale još jednu zajedničku utakmicu. Pobjedu, i to s rezultatom 3:2, izvojevala je momčad Hrvata iz Srbije. No rezultat je ovoga puta bio manje važan, objašnjava nam Tatjana Dragičević, programska direktorica Sportskog rekreativnog društva Srba u Hrvatskoj (SRDS), koje je u suradnji s Fudbalskim savezom Srbije (FSS) organiziralo utakmicu u Nacionalnoj kući fudbala u Staroj Pazovi.

Obje reprezentacije su, naime, susret iskoristile za pripremu za nadolazeću Europeadu, Europsko nogometno prvenstvo autohtonih nacionalnih manjina, koje će se od 28. juna do 7. jula 2024. održati u Danskoj i Njemačkoj.

- Cilj priprema je bio da se među dobrim igračima odaberu oni najbolji koji će otputovati na prvenstvo. Što se tiče reprezentacije Srba iz Hrvatske, to je bila prilika da naš izbornik Nikola Nikica Gagulić i njegov tim dobiju kompletan uvid i tako od 24 okupljena nogometaša odaberu njih 18 – objašnjava Dragičević.

Programska direktorica SRDS-a dodaje da finalan odabir postave koja će nastupiti na Europeadi još nije gotov.

- Ove godine smo stvarno dobro ekipirani. Opet će veći dio reprezentacije biti s područja istočne Slavonije, odnosno Vukovara i Osijeka, ali prije početka priprema angažirali smo novog pomoćnog trenera, Sašu Kolara iz NK Petrova gora, koji je napravio terensku analizu i pomogao nam da postignemo što bolju regionalnu zastupljenost i izaberemo što kvalitetnije igrače – govori Tatjana Dragičević.

Na prošloj Europeadi, koja je u organizaciji Slovenaca iz Koruške održana 2022. godine, reprezentacija Srba iz Hrvatske plasirala se u četvrtfinale i na kraju zauzela peto mjesto. Takav rezultat, kaže Dragičević, igračima je povod da se sada ozbiljnije posvete pripremama i dodatno motiviraju za natjecanje.

Momčad Srba iz Hrvatske će na nadolazećem Europskom prvenstvu igrati u grupi G, i to protiv reprezentacija Slovaka iz Mađarske i FC Pomaka koji predstavlja islamizirane Bugare. Ždrijebom su tako dospjeli u jedinu grupu koja ima tri (dok ostale imaju četiri) reprezentacije. Reprezentacija Hrvata iz Srbije, čiji su igrači mahom iz Vojvodine, natjecat će se pak u skupini F s Timom Koruška, odnosno Slovencima iz tog dijela Austrije, reprezentacijama Gradišćanskih Hrvata i Nijemaca iz Češke.

Budući da će Europeada biti održana u različitim pograničnim mjestima Njemačke i Danske, dvije prijateljske momčadi, za razliku od prošlih, ovaj put neće moći organizirati zajedničko putovanje na natjecanje. Međutim, to ne znači da na prvenstvu neće biti prilika za susrete i druženja na kojima će predstavnici Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije ponovno stvoriti pozitivnu prijateljsku atmosferu kakva je prošle subote vladala u Sportskom centru FSS-a u Staroj Pazovi.

- Unutar tog objekta imali smo jako dobre uslove pa smo u sklopu priprema održali i sastanak na kojem smo dogovorili detalje vezane uz samu organizaciju puta, smještaja i nabavku sportske opreme. Hrvatski nogometni savez nam od ranije pruža podršku, a sada smo određeni vid suradnje započeli i sa Fudbalskim savezom Srbije – kaže Dragičević.

Pored Tomislava Žigmanova, predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, i predstavnika Ministarstva omladine i sporta Srbije, pripremama za Europeadu u Staroj Pazovi prisustvovali su Svetislav Mikerević, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije te Dejan Drakulić, predsjednik Zajedničkog veća opština.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više