Novosti

Politika

Ширeњe дjeлoвaњa

Спoртскo рeкрeaтивнo друштвo Србa у Хрвaтскoj ћe дoприниjeти изгрaдњи шeтницa, бициклистичких и плaнинaрских стaзa тaмo гдje живe Срби кaкo би сe ти крajeви рeвитaлизирaли и пoстaли aтрaктивни љубитeљимa прирoдe и спoртaшимa

Large informator %c5%a0irenje djelovanja  %c4%87irilica

Članovi SRSD u Vrbovskom (foto Selma Skender Trbović)

Pripreme za europsko natjecanje, regionalni turniri, medijske kampanje, dodjele nagrade i pomoć sportskim klubovima, u planovima su Sportskog rekreativnog društva Srba u Hrvatskoj (SRSD) za ovu godinu. Pored već uhodanih aktivnosti, ovo društvo planira proširiti područje djelovanja te doprinijeti izgradnji šetnica, biciklističkih i planinarskih staza tamo gdje žive Srbi kako bi se ti krajevi revitalizirali i postali atraktivni ljubiteljima prirode i sportašima.

Ovi planovi usvojeni su na Izbornoj skupštini društva, održanoj prošle nedjelje u Vrbovskom. Članovi su ukazali povjerenje postojećem vodstvu Društva i dali mu novi mandat na pet godina. Predsjednik društva ostao je Milan Martinović, ugledni europski nogometni stručnjak i menadžer. Uz Nemanju Eremića iz NK Petrova gora, kojemu je obnovljen mandat potpredsjednika, za drugog potpredsjednika izabran je Dejan Drakulić iz Zajedničkog veća opština. Tatjana Dragičević izabrana je za programsku direktoricu. Predsjednik Martinović zahvalio je svim članovima na podršci.

-  Ja ću se i dalje maksimalno truditi, zajedno sa svojim suradnicima i sa svim članovima koji pridonose našem radu. Nastojat ćemo raditi maksimalno transparentno i biti na usluzi našim sportašima – poručio je Martinović. Posebno je zahvalio političkim predstavnicima srpske zajednice koji su Sportskom društvu Srba u Hrvatskoj pružali veliku podršku u radu. "Ja mogu reći da sam zaista srećna što sam dio ovog društva", istaknula je Tatjana Dragičević, programska direktorica.

– Ima trenutaka kada nije lako u slobodno vrijeme obavljati ovaj posao, ali je i zadovoljstvo. Ja bih voljela da u konačnici možemo svakom djetetu koje se želi baviti sportom, to i omogućiti. Ja sam kao dijete imala tu želju, ali nisam imala priliku ostvariti je – poručila je Dragičević.

Najuspješniji sportski član Društva nogometni je klub BSK Bijelo Brdo, a predsjednik Jovo Vuković obećao je da će primiti u svoj klub talentirane mlade nogometaše i iz drugih krajeva Hrvatske te im pružiti priliku da se razvijaju u profesionalnom klubu koji igra u drugoj razini Prve nogometne lige u Hrvatskoj.  Na Skupštini je predstavljen rad društva u protekloj godini. Jedna od najznačajnijih aktivnosti bilo je sudjelovanje reprezentacije Srba iz Hrvatske na Europeadi, europskom natjecanju autohtonih nacionalnih manjina održanom u Austriji.

Na Malonogometnom regionalnom turniru u Vrbovskom natjecali su se klubovi iz gotovo svih krajeva Hrvatske, a poseban gost bila je ekipa Hrvata iz Vojvodine. Sportsko društvo provodilo je i brojne projekte kojima je promicalo toleranciju i zajedništvo. Jedan od takvih je medijska kampanja "Govor tolerancije", u kojoj su eminentni sportaši, poput Dina Rađe, Veselina Vujovića, Ivice Tucka i drugih, ukazali na problem govora mržnje i promovirali zajedništvo i uvažavanje na sportskim terenima i izvan njih. Nagrada za doprinos razvoju srpske kulture i društvene tolerancije prvi put je dodijeljena Miroslavu Ćiri Blaževiću, kojemu je to bila posljednja za njegovog života.

- Drago mi je da se Sportsko rekreativno društvo Srba u Hrvatskoj uzdiglo na višu razinu i ušlo u društveni prostor u kojem šalje poruke mira, tolerancije, ravnopravnosti i svih drugih pozitivnih društvenih vrijednosti koje se gube, ne samo u našoj zajednici nego i na geopolitičkoj razini – istaknula je Dragičević.

SRSD djeluje pet godina, okuplja profesionalne i amaterske sportske klubove iz cijele Hrvatske, prvenstveno s područja na kojima žive Srbi. Tako su se i na ovoj Skupštini okupili predstavnici klubova iz Dalmacije, Gorskog kotara, Korduna, Banije, Zapadne i Istočne Slavonije te Prigorja. Osim protokolarnog dijela, ovo je bila prilika za njihovo bolje upoznavanje i povezivanje, a dogovorene su buduće suradnje, utakmice i druženja.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više