Novosti

Društvo

Barjaktarenje u Rijeci

Marko Mataja-Mafrici, predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini Primorsko-goranske županije, obavijestio je javnost da je u subotu, 13. novembra prijavio policiji čovjeka koji je na prosvjedu protiv covid-potvrda i protuepidemioloških mjera nosio neodgovarajući barjak

Large 256793774 10226194929636567 3100541957628562758 n

(foto Facebook)

Na antivakserskim demonstracijama diljem Hrvatske iznose se politički nepismene i neukusne poruke, ignorantski stavovi, zloupotrebljavaju ljudska prava, poistovjećuju se necijepljeni sa Židovima u Drugom svjetskom ratu, a sve to dok se sa zvučnika ore pjesme Marka Perkovića Thompsona. Ovakvi prosvjedi stoga su idealno mjesto za popratnu domoljubnu ikonografiju.

Marko Mataja-Mafrici, predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini Primorsko-goranske županije, obavijestio je javnost da je u subotu, 13. novembra prijavio policiji čovjeka koji je na prosvjedu protiv covid-potvrda i protuepidemioloških mjera nosio neodgovarajući barjak.

"Na antivakserskom derneku u mom gradu, i to u dijelu grada koji je, ironično, bio pod fašističkom Italijom do oslobođenja, legenda je našao vijoriti ustaški barjak. Prijavio sam to policiji imenom i prezimenom i zamolio da mi se naknadno javi što je poduzeto", napisao je Mataja-Mafrici na Facebooku.

U razgovoru za Novosti kaže da mu je izuzetno zasmetala zastava koju je vidio. Smatra da je zastava s prvim bijelim poljem nedopustiva jer Ustav Republike Hrvatske vrlo konkretno definira kako izgleda hrvatska zastava.

- Možemo voditi polemiku je li to 100 posto ustaška zastava i imati različite interpretacije povijesti. Ja se vodim interpretacijom povjesničara Hrvoja Klasića koji kaže: "Danas, međutim, svatko tko izvjesi zastavu sa grbom koji počinje bijelim poljem nimalo ne luta. On točno zna zašto je to učinio, kakvu poruku time šalje i koji propali režim veliča." Ekstremno desni krugovi su se valjda dogovorili da ako ne stave "U" na zastavu, onda je prihvatljiva, ali zna se na što se misli kad je zastava bez krune i s prvim bijelim poljem - jasan je Mataja-Mafrici.

Riječki portali su prenijeli njegovu objavu, a to je pokrenulo nenormalnu količinu govora mržnje i prijetnji upućenih njemu i njegovoj obitelji, govori SDP-ovac.

- Suočavamo se s ogromnom količinom govora mržnje na društvenim mrežama. Broje se krvna zrnca i upućuju poruke koje su na sramotu nacije. Ja sam domoljub i mislim da je patriotski čin krenuti u borbu protiv govora mržnje - poručio je Mataja-Mafrici.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više