Novosti

Kronika

AНВAР Aзимoв: Хвaлa Вукoвaру

Oбeлeжeнa 75. Гoдишњицa пoгибиje 2000 пaртизaнa и црвeнoaрмejaцa приликoм нeуспeшнoг дeсaнтa нa Дунaв

R9ww35lxw5uf9r516rlesx90fp4

Godišnjica stradanja na Sremskom frontu

Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-sremske županije i grada Vukovara obeležili su 75. godišnjicu desanta na Dunav, pokušaja savezničkih snaga za oslobođenje Vukovara od fašista i proboj Sremskog fronta, koji se dogodio od 7. do 9. decembra 1944. godine.

- Posle Batinske bitke koja je bila jedna od najvažnijih za okončanje Drugog svetskog rata, jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ) i Crvene armije su planirale da forsiraju reku Dunav kod Vukovara i da na tom potezu omoguće stvaranje mostobrana koji bi omogućio povezivanje jedinica sa istočnog dela fronta, odnosno ispred linije Sremskog fronta. Desant nažalost nije uspeo, a tokom te operacije poginulo je dve hiljade boraca. Zbog tih žrtava moramo se boriti protiv svakog oblika revizije istorije i minimaliziranja NOB-a - rekao je Lazo Đokić, predsednik vukovarskog UABA.

Vukovar je oslobođen četiri meseca kasnije, a već 1946. godine u Borovu Naselju je podignut spomenik u znak zahvalnosti oslobodiocima, borcima Crvene armije i NOVJ. Vence su položile delegacije: Saveza antifašističkih boraca RH, SUBNOR-a AP Vojvodine, Ambasade Ruske federacije u Hrvatskoj, Generalnog konzulata Srbije u Vukovaru, antifašističkih udruženja iz Vukovara, Borova, Trpinje, Mirkovaca, Distrikta Brčko, Srebrenika i Gradačca, Zajedničkog veća opština, SDSS-a, županijskog i vukovarskog VSNM-a i DSS-a. Jedan venac je spušten u Dunav, a počast poginulima okupljeni su odali i u Vukovaru, ispred Spomen-kosturnice s posmrtnim ostacima 388 žrtava Dudika, 155 palih boraca 5. Vojvođanske udarne brigade i 62 borca Crvene armije. S tog mesta je ruski ambasador Anvar Azimov uzeo lopaticu zemlje koja će biti ugrađena u temelje Muzeja ruske vojske u blizini Moskve.

- Jugoslovenska vojska i sovjetska Crvena armija su ovde zajedno pobedili, ali je puno vojnika poginulo za oslobođenje ove zemlje, među njima oko deset hiljada sovjetskih. Zahvaljujemo gradu Vukovaru i žiteljima ovog grada što obeležavaju sećanje na te događaje - rekao je Azimov i najavio da će ruska ambasada finansirati obnovu dva spomenika do proleća iduće godine.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više