Novosti

Kratko & jasno

Anton Glasnović: U bolnicama je alarmantno

Riječ "gubitaš" za zdravstveni sustav se uvriježila, pa je za pretpostaviti da će, kada se državne ustanove "očiste" od bilo kakve perspektive, uslijediti "spasonosna ponuda" predatora koji strpljivo čekaju da spase "posrnule firme", kaže liječnik neurolog i član Radničke fronte

Large 1

Kako komentirate namjeru Vlade da osnuje državnu veledrogeriju?

Mislim da je to jedna od rijetkih dobrih najava Vlade. Time bismo konačno osnovali nešto što je u opreci s podrškom isključivo profitu. Veliki se novac više ne bi odlijevao u privatne džepove. No bojim se da će sve ostati samo na najavi.

Vaš stav odmah su napali neki liberalni kolumnisti?

Dežurnim ideolozima uvijek je na pameti njihov skučeni privatni interes. Onima koji napadaju osnivanje državnih poduzeća smeta sve što je društveno jer onda ne može biti njihovo. U takvom predatorskom svijetu sav bi novac poreznih obveznika trebao završavati u džepovima raznoraznih "menadžera" jer "oni znaju", bez osvrtanja na one kojima je najpotrebnije i na koje se gleda s prijezirom kao na "nesposobne da zarade novac".

Kako ocjenjujete trenutno stanje u bolnicama?

Stanje u hrvatskim bolnicama je alarmantno jer je velik broj medicinskog osoblja otišao u zemlje poput Njemačke ili Irske. S obzirom na to da se riječ "gubitaš" za zdravstveni sustav već uvriježila, lako je pretpostaviti da će, kada se državne ustanove, poput tvornica devedesetih, "očiste" od bilo kakve perspektive, uslijediti "spasonosna ponuda" predatora koji sjede i strpljivo čekaju da spase "posrnule firme". No kako svaka akcija započinje spoznajom, smatram da je prvi korak svijest o ovim činjenicama, a poslije toga treba uslijediti ujedinjenje i sprečavanje sveukupnog raspada domovine. Moramo ponovno postati svjesni snage društva nasuprot notornog individualizma koji nam se podastire posljednjih desetljeća.

Kako komentirate mjere protiv koronavirusa?

Mjere protiv korone na početku epidemije bile su izvrsne. Uspjeli smo biti među najboljima u svijetu i to upravo zbog naslijeđa jednog Hrvata, Andrije Štampara, koji je doslovno izmislio javno zdravstvo. Poslije je to jako lijepo iskorišteno na izborima. S obzirom na to da je većina proizvodnje neovisne o turizmu i ugostiteljstvu uništena, trenutno smo postali taoci upravo tog dijela djelatnosti pa zato srljamo u katastrofu. Smatram da trebamo učiniti slično Slovacima: zatvoriti granice, sve testirati, rasteretiti zdravstveni sustav i čekati da ovaj užas prođe. Ljudski su životi važniji od bilo čega!

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više