Novosti

Kratko & jasno

Anton Glasnović: Ništa bez pritiska

Bez pritiska na vladajuće strukture u javno dostupnom zdravstvu prava će se još više srozavati. Ovakvi su prosvjedi jedini put, jer vlast ima moć, a moć se ne pobjeđuje lijepom riječju, nego masovnim pritiskom i organizacijom širokih skupina radnika, kaže specijalist neurologije, psihoanalitičar i član Radničke fronte

Large intrigator  mini

(foto Privatna arhiva)

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi najavili su svakodnevne polusatne prosvjede ispred zdravstvenih ustanova, počevši od 3. svibnja, pa sve do velikog prosvjeda na Dan sestrinstva, 12. svibnja?

Apsolutno podržavam svaki oblik prosvjeda za radnička prava, jer je očito da se bez pritiska na vladajuće strukture u javno dostupnom zdravstvu neće dogoditi ništa, odnosno da će se prava još više srozavati. Osobito je to izraženo u sektoru zdravstva koji se sve više privatizira i gdje se radnici u javnim ustanovama zbog loših uvjeta rada kanaliziraju u privatne bolnice i poliklinike. To je loše za same bolesnike jer se tim postupkom smanjuje dostupnost javne i besplatne zdravstvene skrbi.

Koliko su prosvjedi nužni i efikasni?

Ovakvi su prosvjedi jedini put, jer vlast ima moć, a moć se ne pobjeđuje lijepom riječju ili ljubaznošću, nego masovnim pritiskom i organizacijom širokih skupina radnika. Zato mislim i da se fragmentiranjem radne većine razbija njihovo jedinstvo. Primjerice, liječnici su jako zainteresirani da se njihov sindikat u potpunosti izdvoji iz pregovora oko njihovih prava. No to je kratkovidno razmišljanje, jer se zaboravlja da sestre ne mogu bez liječnika, ali ni liječnici bez sestara i da se fragmentacijom radnika u jednom sustavu svaka od grupa samo slabi.

Prema zakonskim izmjenama, nezaposleni, koji nisu prijavljeni na Zavodu za zapošljavanje, do kraja lipnja trebaju se javiti u HZZO kako ne bi ostali bez osnovnog zdravstvenog osiguranja?

Neprihvatljivo je da oni koji su otišli ili su oduvijek izvan Hrvatske, a imaju hrvatsku putovnicu i ne uplaćuju doprinose, koriste hrvatski javnozdravstveni sustav. Mislim da bi državljanima RH koji rade izvan Hrvatske trebalo omogućiti da uplaćuju doprinose pa onda i koriste sustav ukoliko će im trebati. Ali nikako nije solidarno i pravedno da oni koji ne uplaćuju u javni zdravstveni sustav, a imaju puno veće plaće od domaćih radnika, jednako koriste ovaj sustav.

Neki najavljuju da će rad na crno time biti spriječen, no njihove doprinose poslodavci ionako ne plaćaju, pa ti radnici mogu i dalje biti prijavljeni na Zavodu za zapošljavanje ili se po novom javljati na HZZO?

Takvom odredbom rad na crno neće biti spriječen, jer im gazde ne plaćaju doprinose, a radnici na crno se uredno prijavljuju na Zavod za zapošljavanje ili HZZO. Mislim da je ovakva mjera samo kozmetika birokratske klase na vlasti da se pokaže da nešto rade ne bi li vratili novac u državnu kasu ili gastarbajtere u Hrvatsku. U biti, samo čuvaju pozicije i pripremaju si prostor za nove izbore.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više