Novosti

Politika

Antifašistička liga osudila napad na Radetu

Zbog njegovih zahtjeva da se za zadarskih zidova uklone proustaški murali i grafiti četvorica muškaraca napali su predsjednika SDP-a Danijela Radetu

Large radeta

Daniel Radeta, predsjednik zadarskog SDP-a (foto Dino Stanin/PIXSELL)

U izjavi Antifašističke lige, koju potpisuje Zoran Pusić, oštro se osuđuje novi napad na Danijela Radetu, predsjednika zadarskog SDP-a i gradskog vijećnika, kojeg su u ponedjeljak, 15. siječnja, fizički napala četvorica muškaraca.

Razlog napada su Radetini zahtjevi u Gradskom vijeću da se uklone proustaški natpisi i murali sa zadarskih zidova, posebno jedan koji, ispod teksta "Oluja ne prestaje", prikazuje lik s karakterističnom ustaškom kacigom i obilježjem. Na dnu murala stoji natpis Tornado - ime zadarske navijačke skupine; kao što je na dnu transparenta s porukom "Jebat ćemo srpske žene i djecu", kojim su mahali BBB u Kustošiji, u Zagrebu 2020. godine, stajalo "Dinamo Svetinja".

Od kada je postavio zahtjev u Gradskom vijeću za uklanjanje murala, u studenom 2023., Radeta je napadnut šest puta!

"Politička radikalizacija u smjeru mržnje i nasilja i glorifikacije fašističkog i kvislinškog režima iz prošlosti, ili ličnosti koji mržnju i nasilje simboliziraju, potmula je prijetnja hrvatskom društvu, u smislu da je čas manje čas jače izražena ali uvijek prisutna, već tridesetak godina.

To da na identičan način u Beogradu radikalni nacionalisti, s istim mentalnim sklopom kao njihovi parnjaci u Hrvatskoj, napadaju ljude koji žele ukloniti mural Ratka Mladića, govori o sličnom trendu i u susjednim državama. Da je latentna fašizacija društva prisutna i kod susjeda čini ju samo opasnijom", stoji u saopćenju.

Nasilnici koji su napali Radetu, divljali prije četiri godine s odvratnim transparentom u Kustošiji, fizički sprečavali da se ukloni proustaški mural u Zadru ili pročetnički u Beogradu, gotovo su isključivo mladi ljudi. Nemaju nikakvih ratnih traumi ali jesu „zaraženi“ virusom nacionalističke netrpeljivosti i sklonosti militarizmu i nasilju, s kojim je počinjala društvena bolest fašizma u prošlosti.

No prema toj sve prisutnijoj opasnosti, mnogi političari na vlasti, koji mogu utjecati na budućnost Hrvatske, ponašaju se kao zadrti antivakseri. Ne čineći ništa i tumačeći da to nije opasnije od prolazne prehlade, zaključuju iz Antifašističke lige.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više