Novosti

Kronika

Ambasadorovo predavanje

U karlovačkoj Ekonomsko-turističkoj školi, koja od 2007. sudjeluje u projektima vezanim za holokaust, predavanje o tom mračnom periodu povijesti i budućnosti države Izrael održao je ambasador Izraela u Zagrebu Ilan Mor

Large 2

(foto Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

U karlovačkoj Ekonomsko-turističkoj školi predavanje o mračnom periodu holokausta i budućnosti države Izrael nedavno je održao ambasador Izraela u Zagrebu Ilan Mor. Ovo predavanje je inicirala profesorica historije Tatjana Protulipac.

- Židovi su kroz povijest bili u manjinama diljem svijeta, gotovo u svim zemljama, a sa vremenom je počeo jačati i antisemitizam. Sve su to bili razlozi prema kojima je Izrael zaslužio svoju državu. Herzl je smatrao kako u toj zemlji oni neće više biti manjina, imat će svoju vlast, svoju demokraciju. Područje na kojem se prostire današnji Izrael i u povijesti ima veliku, snažnu poveznicu s tim narodom - kazao je Mor. Gostovanje ambasadora je pozdravila i direktorica karlovačke Ekonomsko-turističke škole Lidija Mikšić.

- Od 2007. naša škola konstantno sudjeluje u projektima vezanim za holokaust. Djecu je jako bitno učiti o događajima koji su obilježili našu nedavnu povijest. Dugo sarađujemo s udruženjem "Židovi u Karlovcu". Zajedno smo napravili nekoliko videozapisa o značajnim Židovima u Karlovcu. Pokušavamo potaknuti djecu na učenje povijesti jer to nisu samo činjenice, već priče o životima drugih - kazala je prof. povijesti i geografije Tatjana Protulipac.

Prije Drugog svjetskog rata, u gradu je bilo preko 400 Židova. U mnogim oblastima života oni su dali nemjerljiv doprinos, a onda je došla NDH. Židovi su tada gotovo do kraja istrijebljeni. Na posljednjem popisu, prije deset godina, navodi se da je u Karlovcu bilo tek četiri-pet Židova.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više