Novosti

Kronika

Aкaдeмиje у Пaкрaцу и Дaрувaру

Mлaди свeтoсaвци уз брojнe гoстe дoприниjeли су бoгaтим културнo-умjeтничким прoгрaмимa пoвoдoм прaзникa Свeтoг Сaвe

Uma4x1x44z7kwv5q3x7dpkmh32v

Podjela paketića najmlađima 

Intoniranjem Svetosavske himne u izvedbi mladih svetosavaca Pakrac, obilježena je četvrta po redu Svetosavska akademija u Pakracu. Zajednička organizacija Pakračke parohije, VSNM-a Grada Pakraca i pakračkog pododbora SKD Prosvjeta pokazala se dobrim receptom za popunjavanje Gradske vijećnice.

Brojčanosti su uvelike pridonijeli roditelji i članovi obitelji najmlađih programskih sudionika, učenika nastave srpskog jezika prema C modelu. Njima su tradicionalno podijeljeni svetosavski paketići, zajednički dar SNV-a i VSNM-a Grada Pakraca. Više o učesnicima rekao je predsjednik VSNM Grada Pakraca Nikola Ivanović.

- Posebno raduje činjenica što glavnu ulogu u programu naše Akademije čine naša djeca iz Pakraca i Lipika, učenici dodatne nastave na srpskom jeziku i pravoslavnog vjeronauka u pakračkoj osnovnoj školi. Ovo je dokaz da se sav uložen trud u pokretanje i jačanje ovakvih oblika manjinskog obrazovanja isplatio i da je potrebno nastaviti raditi s djecom i mladima - ističe Ivanović.

Prva Svetosavska akademija u Pakracu održana je 2013. godine u Sabornom hranu Svete Trojice. Počeci su bili skromni, a rijetko koji početak je lagan - prisjeća se protojerej stavrofor Đorđe Teodorović.

- Započeli smo prije četiri godine, sa prvom Svetosavskom akademijom u Sabornom hramu Svete Trojice u Pakracu, u tadašnjem gradilištu koje po uređenju ni približno nije ličilo našem današnjem hramu. Sjećamo se i poslijeratnog truda SKD Prosvjete koja je s prvim generacijama započinjala očuvanje vjere i tradicije na ovim prostorima. Danas, nakon višegodišnjeg truda i rada, proslava praznika i okupljanje oko našeg rodonačelnika, prosvjetitelja i arhiepiskopa Svetog Save ponovno postaje naš sastavni dio života, kulture i tradicije - podsjetio je Teodorović.

Najmlađi su bili nositelji i kulturno-umjetničkog programa na Svetosavskoj akademiji u Gornjem Daruvaru, održanoj u Domu kulture. Uz dječju folklornu sekciju SKD Prosvjete, sudjelovali su i seniori te gosti Zajednice Mađara iz Bjelovara i Grubišnog Polja. Vjerski obred uz posvetu slavskog kolača vodio je daruvarski protojerej stavrofor Luka Bosanac, a od predstavnika lokalne vlasti prisutni su, kao i svake godine, bili dožupani Bjelovarsko bilogorske županije Saša Lukić i Požeško-slavonske županije Miroslav Grozdanić, te predstavnici županijskih, gradskih i općinskih vijeća srpske nacionalne manjine.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više