Novosti

Kratko & jasno

Здeнкo Чикaрa: Чeкaмo Цeнтaр

Српски културни цeнтaр у Oсиjeку трeбao би бити дoвршeн у jуну. Taj ћe нaм прoстoр пунo знaчити, кaжe прeдсjeдник oсjeчкoг пoдoдбoрa Прoсвjeтe

Large  razgovor zdenko cikara  %c4%87irilica

Kažite nam koju više o Prosvjetinom pododboru u Osijeku?

Pedesetak nas je s plaćenim članarinama. Sve donedavno je članstvo bilo mahom starije životne dobi, no otkako smo lani pokrenuli nove programe, utemeljivši pored muzičke likovnu i tamburašku sekciju, to se promijenilo, pa sada u pododboru imamo i četvero mališana. Prošle smo godine organizirali sveukupno 24 programa i pet radionica. Bile su to likovne izložbe i koncerti, a među brojnim promocijama istaknuo bih dvije promocije knjiga članova naše šesteročlane književne sekcije. Toliko sadržaja i programa planirano je i za ovu godinu, a uz njih desetak gostovanja u drugim sredinama.

Mučite li se s prostorom za rad ili ste lišeni takve brige?

Jedan smo od rijetkih Prosvjetinih ogranaka s vlastitim prostorom, dvosobnim stanom u starijoj zgradi koji smo uspješno adaptirali za svoje potrebe. Veće i zahtjevnije programe održavamo u dvorani SPC-ove osječke opštine, jer odlično surađujemo s protojerejem Aleksandrom Đuranovićem. Lani je u Osijeku započeta izgradnja Srpskog kulturnog centra, koja bi trebala biti dovršena u junu. Taj će nam prostor puno značiti, pogotovo multifunkcionalna sala s pozornicom i stotinu sjedećih mjesta. U njoj će se odvijati programi i sastanci koji znaju biti prilično posjećeni, posebice kad je riječ o gostovanjima iz Srbije, a svoje će kancelarije pod zajedničkim krovom napokon dobiti VSNM te SPC.

Kako surađujete s osječkim vlastima, ali i Prosvjetinom centralom u Zagrebu?

S gradskom upravom nemamo neke kontakte i bliskiju suradnju od one otprije desetak godina, kada smo dobili dvije tisuće kuna za adaptaciju prostora. Sa svojom zagrebačkom centralom, pogotovo Slobodanom Živkovićem, surađujemo odlično: naš je generalni sekretar pravi operativac, pa se često čujemo. Bez njega bismo teško funkcionirali kao odbor i moram reći da se s njime unazad nekoliko godina cijelo Društvo promijenilo u vrlo pozitivnom smislu, a to puno znači i za naš rad. Zato na događanja u našoj organizaciji dolaze i ljudi koji nisu članovi Prosvjete ili nisu dio naše manjinske zajednice. Također, i među redovitim članstvom je bilo Hrvata. Iako svake godine gubimo dio članova uslijed starosti i bolesti, dobna struktura ovog pododbora bolja je nego što je bila, a to i u Zagrebu prepoznaju.

Dakle, u Osijeku su prepoznali važnost Prosvjete?

Broj stanovnika Osijeka srpske nacionalnosti smanjuje se od popisa do popisa, pa smo prvo s nekih osam i pol hiljada spali na približno šest i pol, iako nas je nakon popisivanja 2021. službeno svega 4.188. U stvarnosti, mislim da nas je bar za trećinu više, jer osobno poznajem puno onih koji se ne žele izjasniti kao Srbi ni kao pravoslavni vjernici. Premda se za Prosvjetu u Osijeku znade, naši su potencijali puno veći, pa se nadam da ćemo sa završetkom SKC-a privući još više ljudi, članova i posjetilaca programskih aktivnosti, unatoč tome što i tri desetljeća nakon rata osjećamo određene zazore. Lani su učinjeni neki pozitivni koraci kojih prije nije bilo te je jedan broj osječkih osnovnoškolaca upisan na nastavu srpskog jezika, pisma i kulture po nastavnom modelu C. Naša su djeca prošle godine bila uključena u Ljetnu školu srpskog, a bit će to i ove.

Dobra je i vaša suradnja s novosadskom Maticom srpskom?

Da, tokom godine organiziramo barem dva događaja s njihovim predavačima. Generalni sekretar te novosadske institucije Milan Micić pokazao nam je popis ustanova s kojima surađuju, pa je ispalo da su među 22 u pet-šest zemalja samo dvije iz Hrvatske, točnije vukovarski SKC i naš Prosvjetin pododbor. Dakle, mi jedini od svih sastavnica Društva imamo službenu suradnju s najstarijom kulturnom ustanovom Srba u Srbiji. Što se Novog Sada tiče, taj nam je grad značajan i stoga što će 5. maja ondje biti predstavljena reprezentativna knjiga o kulturnim, sportskim i privrednim društvima naše zajednice u Osijeku Zorana Miškovića, našeg bivšeg člana i sada liječnika na specijalizaciji u zagrebačkom KBC-u Dubrava.

S kakvim mislima iščekujete predstojeće manjinske izbore 7. maja?

Ti su izbori važni cijeloj našoj zajednici, našem pododboru i meni osobno, jer se nadamo da će na njima biti izabrani članovi VSNM-a s kojima će se moći surađivati.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više