Novosti

Politika

Pupovac napustio sabornicu: "Ne znam kad ću opet doći u ovu dvoranu"

Nakon što neoustaške nebuloze Željka Sačića, koji je optužio Novosti za širenje protuhrvatske propagande, a hrvatske Srbe za poticanje na terorizam i širenje četništva, nitko u Hrvatskom saboru nije osudio, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac napustio je sabornicu uz jasnu poruku da ne zna kad će se vratiti

Large pupi

Milorad Pupovac u Saboru (foto You Tube )

Željko Sačić iz Hrvatskih suverenista u srijedu je u Hrvatskom saboru održao dugi huškački govor protiv srpske manjine u Hrvatskoj, posebno tjednika Novosti, optužujući nas za širenje protuhrvatske propagande, a neidentificirani dio hrvatskih Srba čak i za poticanje na terorizam.

Niišta od toga nije uznemirilo predsjedavajućeg Željka Reinera (HDZ) što bi ga potaklo da zaustavi govor mržnje u Saboru.

"Mi ovdje imamo velikosrpske tendencije; pa sama je SOA prije godinu, dvije ovdje javno upozorila da se u Hrvatskoj budi četništvo, i to među mladim ljudima, iako im dajemo donacije, razumijevanje, sve prema standardima, no oni i dalje grizu ruke i dalje im nije dosta", kazao je Sačić.

Govorio je o tome da su Srbi jedina manjina koja Hrvatima zabija nož u leđa, "i nakon krvoprolića u Domovinskom ratu, gdje su Hrvati bili žrtve genocida".

To se, po njemu, najviše vidi u nastupima SDSS-ovog Milorada Pupovca koji "grubo vrijeđa hrvatske branitelje i žrtve", ali i po sadržaju tjednika Novosti.

"Za ovom govornicom prije godinu dana je Pupovac grubo vrijeđao hrvatske branitelje i žrtve, govoreći da ste vi ste izvršili etničko čišćenje, kako na urbanom, tako na neurbanom pordučju. To nije dobro slušati. Pitamo se zašto radikalizam postoji, pa postoji jer elementarni osjećaj za pravednost u frustraciji da se tako razgovara", nastavio je sa širenjem govora mržnje i nije stao na tome nego je novac, koji od Savjeta za nacionalne manjine dobiju Novosti, kao tjednik srpske nacionalne manjine, nazvao sredstima koji se daju "za protuhrvatsku propagandu" koju šire Novosti i da to gura u stanje frustracije, pa dodao da je to razlog zašto i dalje stoji ograda na Markovom trgu.

Nije mu to bilo dosta pa je svoje ekstremističke stavove proširio i na Agenciju za odgoj i obrazovanje koja financira okrugli pod nazivom "Srbi u NOB-u", nazvavši sve zajedno zlom koje "uništava hrvatsko gospodarstvo i sigurnost i ponos i sve".

Ispad se dogodio za vrijeme rasprave o Izvještaju o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i o utrošku novca iz državnog proračuna za potrebe nacionalnih manjina za 2021. godinu.

Pupovac je nazvao sramotnim toleriranje ovakvog govora zastupnika u Saboru, smatrajući da je srpska manjina optužena da radi protiv Hrvatske, te dodao da "ne zna kada će više doći u sabornicu".

"Optuživati srpsku manjinu da radi protiv hrvatske države i to tolerirati ovdje, pred vama gospodine potpredsjedniče Reiner, pred vama kolege zastupnici iz kluba manjina, a da nitko nema potrebu reći da je to opasna rabota, to je sramota. Ne znam kad ću doći više u ovu dvoranu", rekao je Pupovac i napustio sabornicu.

Sačića je podržao Nikola Grmoja (Most), tvrdeći da se Novosti ne bave pitanjima koji su u interesu srpske nacionalne manjine. Pozvao je da se novac uložen u Novosti preusmjeri u infrastrukturne projekte u općinama s većinskim srpskim stanovništvom.

"Vrijednosti koje zagovaraju Novosti ne dijeli većina pripadnika srpske manjine, tu imamo jedan potpuno ekstremni lijevi pristup ekonomiji, a kada je riječ o odnosu prema obiteljskim vrijednostima, uvjeren sam da velika većina pripadnika srpske manjine dijeli vrijednosti koje ja zagovaram, a ne Novosti, kazao je.

I Ružica Vukovac (Za pravednu Hrvatsku) je napala Novosti jer, citiramo, pišu neistine o Domovinskim ratu i Drugom svjetskom ratu, te neopravdano optužuju pojedince za mržnju prema Srbima.

"U svojim izdanjima se ne bave poticanjem kulturne autonomije, za što su im donirana sredstva, već potiču na netolerantnost prema većinskom hrvatskom narodu, grubo vrijeđajući smisao hrvatske državnosti i suverenosti te samu Republiku Hrvatsku, rekla je.

Lijevi su se klubovi za vrijeme rasprave posvetili pitanjima obrazovanja pripadnika manjina i ravnopravne upotrebe manjinskog jezika i pisma.

Video iz Sabora možete pogledati ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više