Novosti

Kronika

Zauvijek kod kuće

In memoriam: Preminula je Anka Baljak (80) iz Malog Obljaja, koju su razbojnici početkom mjeseca vezali u podrumu, nanijeli joj ozljede i opljačkali

Awk0zpg4ytqakxa3oztjwye20rb

Anka Baljak (1936-2016)

Anka Baljak (80) iz Malog Obljaja, koju su razbojnici početkom mjeseca vezali u podrumu, nanijeli joj ozljede i opljačkali, preminula je prošlog tjedna. Dogodilo se to samo tri dana nakon što se Anka, poslije nemilog događaja, vratila svojoj kući.

Nesretna starica u prošlom ratu izgubila je dva sina, Milana i Ranka, umro joj je i muž, pa je već u svibnju 1995. godine ostala potpuno sama. Kad je započela Oluja, mještani su je nagovarali da pobjegne s njima, no ona je odlučila ostati. Tjedan dana skrivala se u šumi, raspodjelivši nešto malo kruha i slanine što je uspjela utrpati u zavežljaj. Kad je prosudila da je opasnost prošla, vratila se svojoj kući. Desetak godina trebalo je Anki da ostvari socijalnu pomoć od 800 kuna mjesečno i od tada, pa sve do svoje smrti, raspoređivala je ovu crkavicu kako bi preživjela.

Kada smo je, prvi put, posjetili u ljeto 2013. objasnila je da prilično teško živi jer kad plati sve režije, ostaje joj 13 kuna dnevno za život. Kakav je to život bio, sažela je u jednoj jedinoj rečenici: ‘Vlast je daleko, a Bog visoko!’. Imala je Anka još jedan mjesečni izdatak. Svakog mjeseca, kad stigne socijala, odvojila bi 50 kuna i spremila ih daleko od očiju. Tim novcem kupila bi u prosincu odojka, ispekla ga u staroj peći i njime počastila svakog putnika namjernika, znanog i neznanog.

A onda, prije nešto više od mjesec dana razbojnici su je napali. Nakon razbojništva preselila se kod unuke u Glinu, gdje se oporavljala. Odbijala je sve savjete o skrbništvu i domu za stare i nemoćne. Napokon joj se želja ostvarila i odvezli su je u Mali Obljaj. Tri dana srce joj je bilo na mjestu i baka Anka je mirno otišla s ovog svijeta.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više