Novosti

Politika

Zastrašivanje u Supetru...

Direktor hotelske tvrtke podnio je dvije tužbe protiv gradonačelnice Ivane Marković, ali se dva puta nije pojavio na sudu

Large ivana markovi%c4%87 miroslav lelas

Ivana Marković imala je posla i s policijom (foto Miroslav Lelas/PIXSELL)

Šesta je godina kako je protiv gradonačelnice Supetra Ivane Marković i više osoba iz udruge Za naš Supetar direktor Svpetrvs hotela, Marion Dužić, podnio privatne kaznene prijave. Osobe iz udruge Za naš Supetar tereti se da su od 2017. narušavali čast i ugled Svpetrvs hotela javnim objavljivanjem fotografija devastacije pomorskog dobra, odnosno nasipanja i drobljenja obale za što je tužitelj i prekršajno osuđen. Gradonačelnicu Supetra kao drugookrivljenu tereti se da je svojim javnim istupima u medijima i riječima "da je nasipanje obale građevnim materijalom divljaštvo te da je pomorsko dobro od općeg interesa države i zahtijeva veliku brigu zbog čega svaka intervencija zahtjeva posebne dozvole", također narušila čast i ugled Svpetrvs hotela. Problemu sve češćih SLAPP tužbi u hrvatskom javnom prostoru ne nazire se kraj, jer su u ovih šest godina dvije sazvane rasprave, odgođene upravo na traženje tužitelja, Svpetrvs hotela. Gradonačelnica Marković kaže da je sudski spor oblik zastrašivanja o čemu je pisala i Odboru za pravosuđe u Saboru.

- Tužena sam zbog izgovorene riječi, svog stava koji promijeniti neću. Prije devet godina donijeli smo odluku da grad Supetar želi upravljati svojim pomorskim dobrom. Jasno smo dali do znanja da nismo za štetne koncesije za naš grad i to je stav koji zastupaju i građani. Najveći problem je što u većem dijelu pomorsko dobro nije upisano. Najosnovnije je da se zna dokle su granice pomorskog dobra, da se definiraju točna pravila i da sve inspekcije surađuju s jedinicama lokalne samouprave kako se ne bi dešavale devastacije. Najljepše plaže u mjestu predane su u koncesiju hotelskoj tvrtki, a ona ne samo da njima zarađuje višestruko veće iznose kroz uvođenje potkoncesionara, nego ih i devastira. Vlasnik tvrtke Svpetrvs nedavno je bez dozvole nasuo velik dio obale u gradu i promijenio je gotovo do neprepoznatljivosti - objašnjava gradonačelnica.

- Reakcije na moje stavove u pravilu su kaznene prijave ili privatne kaznene tužbe. Imam dvije apsurdne privatne kaznene tužbe s traženjima po 100 tisuća kuna zbog mog stava da se gradska vlast u Supetru zalaže da prirodni resursi ostaju lokalnom stanovništvu. Ne može me nitko optužiti za stav da je pomorsko dobro opće dobro koje treba zadržati u rukama lokalne zajednice i na korištenje svima nama. Tužbe imam i zbog upisa nerazvrstanih cesta koje vode do pomorskog dobra ili na mjesno groblje. Nije baš ugodno kad dobijem tužbu tešku 100 tisuća kuna, kad me policija zove po nekoj besmislenoj kaznenoj prijavi i kad ni na koji način ne mogu u potpunosti zaštiti svoja prava jer proces još nije ni počeo - govori Marković. Dodaje da su SLAPP tužbe jedan vid pritiska na civilne udruge i nju jer su upozoravali na brojne nepravilnosti u privatizaciji i upravljanju pomorskim dobrom.

- Nastoji se mene kao gradonačelnicu onemogućiti u svakodnevnom radu i provođenju politike zbog koje su me građani Supetra birali za gradonačelnicu po treći put. Svim tim maltretiranjem, žele me natjerati da donosim drugačije odluke. Već dva puta dolazimo na ročište koje biva odgođeno. To stoji aktivno i odgađa se ne znam iz kojeg razloga i zašto se to jedanput ne riješi. Iznijeli bismo svoju obranu, a ne možemo - ističe Ivana Marković.

Povodom tužbe u Supetru oglasio se i Gong poručujući da se navedena tužba koristi kao sredstvo ušutkivanja kritičkih glasova koji govore u javnom interesu te da je Hrvatska s više od 900 aktualnih tužbi predvodnica trenda SLAPP tužbi u Europi.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više