Novosti

Politika

Zamućena antifašistička povijest

Iznenadilo me fotošopiranje spomen-ploče posvećene oslobođenju Trogira, ali ne zbog toga što od HDZ-a ne očekujem devastaciju spomenika NOB-a, nego zbog nove tehnike agresije. Očito su s dinamita i čekića prešli na EU-fondove i fotošop, kaže Lovro Krnić iz Antifašističkog vjesnika

Pod egidom borbe za pravednije društvo i jačanje međusobnih odnosa, trogirski HDZ-ovci su uoči proteklog Uskrsa organizirali tradicionalno druženje s građanima. Dijeljenje pogača i stranačkih letaka i ove je godine trebalo ostati na margini interesa lokalnih medija, no za nacionalnu pokrivenost na kraju se pobrinuo administrator njihove Facebook-stranice.

Na toj društvenoj mreži objavio je fotografije s druženja na kojima je na prvu vidljiva intervencija: zamućeni tekst ploče kojom se na starim gradskim zidinama slavi oslobođenje Trogira od fašizma 28. listopada 1944.

Na sramotni potez među prvima je upozorila ekipa okupljena oko Antifašističkog vjesnika.

- Moram priznati da me iznenadilo fotošopiranje spomen-ploče bez obzira na to od koga dolazi. Ali ne zbog toga što to od HDZ-a ne očekujem devastaciju spomenika NOB-a, nego zbog nove tehnike agresije. Nisu to više eksplozivne noćne akcije, već se u posljednje vrijeme vidi tehnološki pomak s dinamita i čekića na EU-fondove i fotošop – kaže za Novosti Lovro Krnić iz Antifašističkog vjesnika.

- Iznenađujuće je pomalo i da im je zasmetala ploča tako benignog teksta, koja nema ni zvijezdu niti "nepoćudne" riječi poput Jugoslavije, partizana, socijalizma i revolucije. Ali očito im je tradicija devastacije antifašističkih spomenika, pa makar se njim obilježavao samo datum oslobođenja grada, jača i od tradicije uskršnjih pogača – nastavlja on.

Pritom se, dodaje Krnić, valja podsjetiti kako je nastradao centralni spomenik "Trogirski sinovi" posvećen stradalima u NOB-u, koji je bio postavljen u spomen-parku pokraj kule Kamerlengo, gdje su fašisti strijeljali one koji su im pružali otpor.

- Prije točno 28 godina, 10. travnja 1995., oko glave brončanog partizana postavljen je eksploziv. Po nalogu tadašnje vlasti obezglavljeni kip je uklonjen i deponiran u prostor gradskog komunalnog poduzeća Dobrić u Planom, gdje je ostao skoro 12 godina. Od tamo je 2007. godine odvezen u privatnu firmu Brkan-Plano, koja ga je po nalogu policije morala čuvati do daljnjega. No na kraju se trogirski vijećnik HDZ-a Vinko Brkan pohvalio da je partizana prodao kao sekundarnu sirovinu u Italiju. Rugao se da ga je poslao na "rehabilitaciju" – podsjeća Lovro Krnić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više