Novosti

Politika

Ne dozvolimo da negator genocida dobije nagradu!

Antifašistički vjesnik je pozvao građane da podignu svoj glas protiv dodjele nagrade Grada Zagreba režiseru Jakovu Sedlaru

Nfain7si17z0hc1coi2ffefptri

Jakov Sedlar i Hrvoje Hitrec snimili su film u kojem sumanuto šire mržnju prema hrvatskim Srbima (foto Anto Magzan/PIXSELL)

Antifašistički vjesnik reagirao je na vijest da je zagrebački Odbor za javna priznanja predložio režisera Jakova Sedlara za Nagradu grada Zagreba u kategoriji filma i kazališta. Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti:

Kako javlja tportal, Odbor za javna priznanja predložio je Jakova Sedlara za Nagradu grada Zagreba u kategoriji filma i kazališta. U Odboru za javna priznanja uz gradonačelnika Milana Bandića sjede dr. sc. Andrija Mikulić, Romano Bolković, Aleksandra Kolarić, dr. sc. Ana Stavljenić-Rukavina, Jelena Pavičić Vukičević, prof. dr. sc. Josip Tica, Josip Petrač i Robert Balić. Napomenimo da su Aleksandra Kolarić i Josip Tica glasali protiv te odluke, kako ih ne bi stavljali u isti koš s onima koji nagrađuju krivotvoritelje i negatore genocida. Sedlara je Odboru predložila Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. iz Koprivnice kojom predsjeda Mladen Pavković, nedavno nepravomoćno osuđen zbog bludnih radnji nad djevojkom od 18 godina.

U konkurenciji sa Sedlarom bile su filmske radnice poput višestruko nagrađivane redateljice Hane Jušić i glumice Ksenije Marinković, no Odbor je većinom glasova odabrao redatelja kojeg je prošle godine obilježila afera s monstruoznim falsifikatom od filma ‘Jasenovac – istina’. Osim lažne naslovnice Vjesnika s kojom se film promovirao u traileru i koja je razotkrivena kao falsifikat već na dan premijere, cijeli film je naručena kompilacija laži. Lažna je fotografija četnika iz mjesta Jasenovac. Lažna je i fotografija nogometne momčadi logoraša. Premontiran je intervju logoraša Zdravka Macure. Laž je da je dirigent Milan Sachs pušten iz Jasenovca i da je poduzetnik Lazar Bačić pobjegao u Srbiju. Laž je cijeli Sedlarov film Jasenovac – istina.

Zbog svega toga Sedlar je kazneno prijavljen od Antifašističke lige Republike Hrvatske, a u obrazloženju prijave navodi se da je Sedlar u filmu javno je poricao i znatno umanjio kaznena djelo genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnog zločina, prvenstveno usmjerena prema skupini srpske nacionalne manjine, služeći se zamjenom teza, lažnim argumentima, krivotvorinama, prešućivanjem povijesnih činjenica, na način koji može potaknuti nasilje ili mržnju protiv tih skupina ili njihovih pripadnica i pripadnika. U filmu se poriče i znatno umanjuje genocid počinjen protiv Židova, Srba i Roma, a mržnju potiče prvenstveno prema Srbima.

Rezultat svih tih otkrića i prijava je - distribucija filma po sjemeništima u Hrvatskoj, BiH i dijaspori, a po nalogu biskupa Vlade Košića film je dan i na gledanje na satu vjeronauka u sisačkim srednjim školama. Sedlar je dobio i nagradu Veliko zlatno srce, koju uz Udrugu branitelja Domovinskog rata Zagrebački velesajam dodjeljuje Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91., koja ga je i predložila za Nagradu Grada Zagreba. Rečeno je kako je Sedlar zaslužio Veliko zlatno srce jer je svojim umjetničkim i inim ostvarenjima između ostalog značajno pridonio istini o borbi hrvatskog naroda za slobodu. To obrazloženje nema ama baš nikakve veze s istinom, baš kao ni Sedlarovi filmovi, a osim što vrijeđa zdravu pamet, vrijeđa i cijeli hrvatski narod jer ga izjednačava s ustaškim čuvarima logora smrt koji se za slobodu bore valjda ubijanjem dvadeset tisuća i sto i jednog djeteta u Jasenovcu.

Do sada je odluka Gradske skupštine nakon odluke Odbora bila tek puka formalnost, no mi pozivamo sve građane da ne dozvole da to tek tako lako prođe. Pozivamo vas da podignete svoj glas i na facebook stranici Milana Bandića ili bilo kojeg od gradskih skupštinara ostavite vaš komentar i upozorite ga što i koga nagrađuje.

Pitali smo za komentar neke od zastupnika u gradskoj skupštini. Prvi se javio zastupnik HNS-a Tomislav Sojak: ‘Što se tiče prijedloga za dodjelu nagrade g. Sedlaru, to je za nas apsolutno neprihvatljivo kako radi njegovih javnih stavova po mnogim pitanjima koje smatramo potpuno pogrešnima i opasnima za naše društvo, a i iz razloga što g. Sedlar ni sa čime u svome radu nije zavrijedio dobiti ovako značajnu Nagradu.’.

Krešo Beljak, predsjednik HSS-a je izjavio da bi svi koji vole Hrvatsku i žele joj dobro ovo trebali nazvati sramotom. Na upit hoće li zastupnik HSS-a u gradskoj skupštini Vladimir Holjak glasati protiv ove odluke s obzirom da se nalazi u klubu zastupnika s Milanom Bandićem, Beljak je izjavio da nema običaj pitati vijećnike kako će glasati po kojem pitanju, ali poznavajući g. Holjaka, misli da neće.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više