Novosti

Rabljena sedmica

Za stan, spremni

Svemu u Hrvatskoj raste cijena, samo državni dužnosnici dobivaju na korištenje prostrane kvadrate po cijeni koja ne doseže ni 500 kuna

Large rabljena

Izgubimo li i njega, tko će nam ostati moralni autoritet? – Gordan Jandroković (foto Marko Prpić/PIXSELL)

Stanovi

Stanovi su glavna tema. Spremnost državnih dužnosnika na državni dom postala je medijski bitna zahvaljujući slučajevima Marija Banožića i Zvonimira Frka-Petešića. Prvi je, kako se priča, osobno birao državni stan u kojem će se skrasiti tokom slavne ministarske karijere, a zbog nje se iz Vinkovaca preselio prvo u Ministarstvo državne imovine, potom i u Ministarstvo obrane. Doznali smo i da je stan u kojem je smješten Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade, obnovljen prije mnogih stradalih u potresu. I da je Frka-Petešić prijavio prebivalište u očevoj kući na Dugom otoku, gdje nikad nije bio trajno nastanjen. Doznalo se i da Frka-Petešić najam stana od 96,61 kvadrat mjesečno plaća 483 kune, Banožić ima nešto manje kvadrata – njih 92,26 – pa ih i plaća nešto manje – 461 kunu, što je opet dvije kune manje od 463 kune koliko svakog mjeseca u državnu blagajnu uplati ministrica poljoprivrede Marija Vučković za najam stana od 92,64 kvadrata. Oglasila se i Maja Đerek, nazvana zviždačicom iz Državnih nekretnina gdje je neko vrijeme radila. Svjedočila je da su je Banožić i Krunoslav Katičić, pouzdanik Andreja Plenkovića i politički tajnik HDZ-a, kontaktirali nekoliko puta posredujući za različite dužnike. Katičić se, pritom, jednom pozvao na autoritet Gordana Jandrokovića, predsjednika parlamenta, koji je priznao da je intervenirao, ali, kako je pokušao objasniti, za poznanika koji mu je došao u ured. "Ako su građani nezadovoljni postupanjem države, moje je tada kao zastupnika, ne predsjednika Sabora, da o tome informiram nadležne u državnoj upravi i ja sam to učinio", kazao je legendarni Njonjo. No čini se kako se nije pokazao pretjerano istinoljubivim: "Ekskluzivno: Jandroković je lagao o dužniku za kojeg je intervenirao, skupa su slavili rođendane djece i supruga koje se lajkaju na Facebooku", objavio je tjednik Nacional. Jandroković da laže? Izgubimo li i njega, tko će nam ostati moralni autoritet?

 

Dugovi

Nismo iscrpili temu o državnim nekretninama. Prijestolnička štampa otkriva da je svaki treći dužnosnik nastanjen u metropoli u službenom stanu u siječnju dugovao najamninu ili režije. Od njih 35, a tu su ubrojeni državni tajnici, ministri, saborski zastupnici, pomoćnici ministara i slični homo politicusi, desetero ih je u siječnju dugovalo ukupno 16 tisuća kuna, potvrdila je tvrtka Državne nekretnine čiji je zadatak, kako ime veli, brinuti se o državnim nekretninama. Nažalost, odbili su otkriti njihova imena, pozvali su se na GDPR, tu univerzalnu izliku raznih institucionalnih muljatora. Pouzdani izvori vele da su na listi dužnika HDZ-ov ministar prometa Oleg Butković, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Sanjin Rukavina, HDZ-ov saborski zastupnik i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, saborski zastupnik Nikola Grmoja. Prozvani su, međutim, otklonili mogućnost postojanja duga i pohvalili su se kako redovito plaćaju račune. Tek se Butković požalio da u prosincu nije podmirio režije jer u sandučiću nije zatekao račun, ali i to je sada, hvala Bogu i anđelima, riješeno. Na koncu, doznali smo i za pomoćnicu ministra pravosuđa Vedranu Šimundža-Nikolić. Ona je u Zagrebu dobitnica drugog po veličini državnog stana od 93,69 kvadrata, u njih se uselila u rujnu 2016. godine, a mjesečno ih plaća 468 kuna. Dnevne novine nagađaju da joj suprug i djeca ne žive u Zagrebu pa je, po važećim kriterijima, imala pravo na tridesetak kvadrata. Kad se podvuče crta, zbroje svi iznosi najmova, dugovi, kvadrati i plaće, postavlja se sasvim jednostavno pitanje: zašto svi ovi dragi ljudi ne unajme stan po tržišnoj cijeni? Manjak novca ne bi ih trebao mučiti. Da nije... da nije možda višak bahatosti i svijesti da mogu što hoće?

 

Vrijednosti

Nije više ni senzacija, nažalost, ali naišli smo prelistavajući novine, pa da prenesemo informaciju o ljudima iz Zaprešića. Ima ih oko 200, domovi su im stradali u potresu, agoniji se ne nazire kraj, a Grad nije zainteresiran za financiranje obnove iz EU fondova. A politička elita čija je zadaća, uz ostalo, organizirati obnovu, za to vrijeme baškari se po zagrebačkim prostranim stanovima za sitniš. Cijelo društvo premrežile su HDZ-ove vrijednosti.

 

Skupoća

Kad smo već kod HDZ-ovih vrijednosti, valja spomenuti i da nas po svim najavama i procjenama očekuju poskupljenja. Već su porasle cijene hrane, goriva i energenata, uskoro će se više plaćati frizerima, automehaničarima, građevinarima. Svi redom objašnjavaju da su na to prisiljeni, rastu cijene energenata, sve je skuplji repromaterijal pa će, očekivano, skočiti i cijene krajnjih usluga. Automehaničari najavljuju porast od minimalno 30 posto, na sličan će se potez odlučiti i kemijske čistionice. Naravno, nije sve crno, tmurno, a ni depresivno, usred silnih poskupljenja zasad nema najava rasta cijena državnih stanova. Steknete li pravo na njih, minorne su šanse da će vam porasti stanarina. Ako mi moramo ispaštati, zašto bi Banožić trpio? I, naravno, HDZ je i dalje najpopularniji.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više