Novosti

Društvo

Vuče, Vuče, bubo lenja

Sama ideja podizanja zida još je jedna vrsta nasilja. Mnogo je lakše dići zid nego razgovarati, komentira srpski glumac Branislav Trifunović izjavu kolege Vuka Kostića

Large intrigator paulina

Šta će reći pokolenja? – Vuk Kostić na snimanju u Šibeniku 2015. (foto Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

Nije samo pitanje postoje li za određene krugove u Srbiji Hrvati, već i Srbi u Hrvatskoj – tako se čini nakon izjave beogradskog glumca Vuka Kostića date Sputnjiku da bi "trebalo izgraditi Berlinski zid između Srba i Hrvata, da se više nikad ne možemo sresti". Kostićeva izjava, koja nas vraća upravo u razdoblje rata devedesetih, nije izazvala osudu intelektualnih krugova i njegovih kolega glumaca u Srbiji koji su, kao i sam Kostić, itekako tokom posljednje dvije decenije normalizacije snimali u Hrvatskoj i surađivali sa hrvatskim kolegama.

Nakon što su Kostićevu izjavu prenijeli svi mediji u Srbiji i regiji, on se oglasio na svom Instagramu i to bez ublažavanja retorike. Dodatnim objašnjenjem samo je potvrdio svoj tvrdi stav o potrebi "figurativnog" međunacionalnog armirano-betonskog ograđivanja. Kostić je pobrojao "tri srpsko-hrvatska sukoba u 100 godina" i zaokružio "sve ukupno osam milijuna žrtava", sa porukom "nemojte ni pokušavati družiti se, povijest se ponavlja". "Kad se dogode velike nesreće i zločini, tipa Jasenovac, od tog trenutka više ne razgovaramo", bio je jedan od Kostićevih argumenata za takav isključiv nacionalistički stav.

Pokušavali smo doći do reakcije Kostićevih kolega iz Srbije, ali bezuspješno. Da li je u pitanju kolegijalnost, namjerno ignoriranje ovakvih stavova, društvena zasićenost političkom isključivosti u Srbiji? Možda umjetnici ne žele nacionalizmom zagađivati ljetni odmor bez obzira na društvenu štetu Kostićevih riječi ili jednostavno izostanak reakcije najviše govori o stanju društva u Srbiji? Za komentar je jedini bio otvoren glumac Branislav Trifunović, koga smo zatekli na Hvaru.

- Sama ideja podizanja zida još je jedna vrsta nasilja. Zid prema komšiji ne vodi ničemu dobrom. Mnogo je lakše dići zid nego razgovarati. Na ovim prostorima jako teško uspostavljamo razgovor možda baš zbog toga što smo jako slični. Dovoljno se razumemo i imamo puno problema koji nas i vezuju. Društvo je u većini za razgovor, ali manjini koja vlada odgovara nacionalistička retorika. Da bi vladali, moraju imati nekog neprijatelja. I kad ga nemaju, moraju ga napraviti - istaknuo je Trifunović, čija je supruga hrvatska glumica.

Srbin porijeklom iz Hrvatske i narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije Janko Veselinović poručuje da je Kostićeva izjava "opasna ne samo zbog toga što potiče od strane popularnog glumca" nego upravo "zato što je prošla bez osude njegovih kolega glumaca".

- Začudilo me da se poznati glumci koji su priznati u svim krajevima bivše Jugoslavije nisu ogradili od Kostićeve izjave. Umetnici bi trebali brisati granice, a ne sanjati o figurativnim zidovima među susednim narodima. Kako bi izgledale granice Evrope kad bi se podizali zidovi između država koje su međusobno ratovale sa još masovnijim ljudskim gubicima? Neka zamisli zid između Francuske i Nemačke! Kostićeva izjava ne priliči 21. veku. To je izjava za srednji vek, kad su se po nacionalnim granicama dizali zidovi i svakako ne dolikuje ni manje obrazovanom ni manje uticajnom čoveku nego što je Kostić, koji bi kao javna ličnost i akademski građanin trebao biti odgovoran za svoje izjave - navodi Veselinović.

- Sa koje bi strane zida Kostić stavio 123.892 Srba u Hrvatskoj? Da li bi Kostić Srbe stavio u neki tor, geto, iselio? Da li on uopšte zna da u Hrvatskoj žive Srbi? Šta bi uradio sa Hrvatima u Srbiji? Pitam ga što bi uradio sa 80.000 ljudi iz Srbije koji u Hrvatskoj rade ovog leta i imaju radnu dozvolu. Da li bi im on dao posao u Srbiji? - pita Veselinović.

Možemo samo dodati čuveni stih "Vodio si život buran pa ostao nekulturan" iz pjesme "Vuče, vuče, bubo lenja" Ljubivoja Ršumovića.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više