Novosti

Politika

Ustaško polufinale u Zadru

Tokom sinoćnje polufinalne utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva između Argentine i Hrvatske, u popularnom kafe baru Teatro na zadarskom Poluotoku, glasno su puštane ustaške pjesme, ali to policiju ne brine puno

Large zadar pravi

Scena iz zadarskog Teatra (foto Facebook)

Ustaški nogometni dernek kao za najmračnijih dana endehazije, odigrao se na zadarskom Poluotoku. Prema pisanju portala Zadarski.hr tijekom sinoćne polufinalne utakmice svjetskog nogometnog prvenstva između Argentine i Hrvatske, u popularnom kafe baru Teatro na Poluotoku, glasno su puštane ustaške pjesme. Dokaz tome su priloženi video materijali koje je objavio također spomenuti portal, na kojima se može vidjeti dobrano ispunjen interijer kafića, u kojem je izvješena zastava s prvim bijelim poljem, dok u tamburaškoj matrici odjekuje ustaška pjesma "Korak ide za korakom", i refren koji glasi: "Boj se bije, bije/ ustaški se barjak vije (…)".

Također portal Kalelargainfo.hr, prenosi riječi vlasnika kafića Tonija Šimićeva, koji je poručio: "Puštat ću ustaške pjesme u kafiću i baš me briga kome smeta. Mi slušamo ovdje što nas je volja". Kao dokaz takvoj vlasnikovoj doseljednosti potonji je portal objavio snimku prema kojoj je razvidno da posjetitelji lokala, među kojima je očigledno i njegov vlasnik, zdušno pjevaju spomenutu ustašku budnicu.

Inače za cafe bar Teatro šira je javnosti čula u lipnju 2019. kada je u njemu i ispred njega više osoba, između ostalog, fizički nasrnulo na Darka Kovačevića zvanog Daruvarac, koji je tri dana ranije pravomoćno bio osuđen na četiri godine zatvora zbog prijetnje i teškog premlaćivanja 18-godišnje Zadranke.

Upit o postupanju oko ovog događaja poslali smo Policijskoj upravi Zadarskoj, odakle su nas informirali da su na temelju snimki objavljenih u medijima, započeli s kriminalističkim istraživanjem događaja u cilju utvrđivanja relevantnih činjenica i okolnosti te identiteta osoba.Pa ipak, podsjetimo da je prije nekoliko godina sličan incident na javnom mjestu, dakle u kafiću, zabilježen 5. kolovoza u Kninu na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

Tada je grupa od dvadesetak ljudi pjevala ustaške pjesme i uzvikivala “Za dom spremni“, pri čemu je reagirala i interventna policija i privela neke od njih. Uspoređujući ova dva navedena slučaja razvidno je da za ustašovanje na javnim mjestima u zemlji, koje uzima sve više maha, što postaje sve latentnija opasnost po cijelo društvo, i ne treba previše povoda, pri čemu je u aktualnom slučaju sportska mitomanija također dostigla svoje vrhunce. Ali to kao da ne žele shvatiti političke elite i dobar dio medijske javnosti.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više