Novosti

Društvo

Nova privođenja u Zadru zbog ustaškog skandiranja

Zbog skandiranja "Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati" na košarkaškoj utakmici Zadar - Crvena zvezda policija privela desetero pripadnika navijačke skupine Tornado

Large tornado nova

Pripadnici Tornada na utakmici Zadar-Crvena zvezda (foto Šime Zelić/PIXSELL)

Zadarska policija objavila je da je u utorak privela 10 osumnjičenih osoba zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima tokom odigravanja košarkaše utakmice Zadar – Crvena zvezda.

Policija je nad deset hrvatskih državljanina u dobi 32, 30,30, 28, 27, 23, 22, 21, 20 i 19 godina provela kriminalističko istraživanje zbog sumnje da su na utakmici izvikivali poruke čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti.

U pretrazi stanova i drugih prostorija uhapšenih osoba pronađene su veće količine pirotehničkih sredstava i jedno sredstvo pogodno za napad i nanošenje ozljeda.

Svi osumnjičeni su uz optužni prijedlog odvedeni na Kazneno-prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru. Kriminalističko istraživanje se nastavlja. Dodajmo da su prethodno privedena dvojica zbog fizičkog napada za srpske novinare u subotu u Zadru.

Podsjetimo da su Novosti pisale o šovinističkom skandiranju govora mržnje. Pripadnici Tornada prepravili su tekst nacionalne budnice "Zovi, samo zovi" i umjesto "Oj, Hrvatska mati, nemoj tugovati" pjevali "Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati". Da ne bude zabune oko ideološkog pozicioniranja Tornada prisnažili su i skandiranje: "O Hrvatska, o Hrvatska, nezavisna država" uz neizbježno "Cigani, cigani".

Premda šovinističko navijanje nije prihvatio ostatak dvorane, pažljiviji gledaoci televizijskog prijenosa jasno su ga mogli čuti, baš kao i oni u dvorani, a na neprimjerene pjesme na svom portalu upozorio je i Zadarski list navodeći da se radilo o šovinističkom repertoaru.

Atmosfera na utakmici je bila dodatno usijana s obzirom da joj je prethodio huliganski napad na novinara i fotoreportera portala Mozzart Sport te člana Upravnog odbora Crvene zvezde koji je bio u društvu s prijateljem kluba. Policija je u subotu navečer privela dvojicu osoba u dobi od 21 i 26 godina i provela kriminalističko istraživanje jer ih se sumnjiči da su počinili kazneno djelo nasilničkog ponašanja (zločin iz mržnje) Kaznenog zakona. Sumnjiči ih se da su u subotu, oko 20 sati, na predjelu Voštarnice u Zadru, lica maskiranim majicama i maramama, fizički napali dvojicu državljana Srbije u dobi od 55 i 46 godina uslijed čega je 55-godišnjak lakše tjelesno ozlijeđen.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više