Novosti

Društvo

U Boy za Vukovar svoj

Gradska vlast i vukovarska podružnica navijača Dinama povezani su od početka. U sedam godina pripadnici BBB-a Vukovar marljivo su na terenu provodili radove koje su lokalni vlastodršci politički propovijedali, što je dovelo do promicanja ustaštva i brojnih napada na Srbe

Large h1

Policija privodi jednog napadača na maloljetnike u Vukovaru (foto Borna Jakšić/PIXSELL)

Sredinom listopada 2016. godine Matia Brkić poslao je službeni zahtjev Gradu Vukovaru za odobrenje korištenja imena "Vukovar" u novoosnovanoj lokalnoj udruzi – Klubu navijača Dinama Bad Blue Boys. Tražeći dozvolu, Brkić je pojasnio da će udruga u svom radu pružiti "pomoć u prikupljanju sredstava za obnovu vodotornja", "promovirati grad i državu u europi" i "povečati domoljubnu svijest" (pravopisne pogreške prenesene iz izvornika, op. a.). Nekoliko dana kasnije gradonačelnik Ivan Penava, tadašnji član HDZ-a, odgovorio je potvrdno. Predložio je nadležnom Gradskom vijeću da donese takvu odluku, pod obrazloženjem da će se putem ove navijačke inicijative odvijati očigledno pozitivno "promicanje imena Grada". Nešto što je trebala biti stvar formalnosti – jer se razne udruge često javljaju s istim zahtjevom – pretvorilo se u problem. Gradsko vijeće je na koncu odbilo zahtjev zbog jednog detalja: podnositelj zahtjeva "posjeduje kaznene prijave".

Unatoč policijskom dosjeu, možebitno baš iz domene navijačkog nasilja, Penavini HDZ-ovci i članovi Hrvatske konzervativne stranke svejedno su glasali za potvrdu prijedloga. Premda ni jednima ni drugima od prve nije uspjela ova inicijativa, u tom trenutku rođena je povezanost lokalne podružnice navijača Dinama i političara koji su digli ruke za njihov zahtjev. Penava do danas vodi Vukovar, sada u svojstvu predsjednika Domovinskog pokreta, u partnerstvu s članovima HKS-a koji su mutirali u Hrvatske suvereniste. Nedavnim prebijanjem maloljetnika u centru Vukovara Boysi su zaokružili i onu najavljenu osnivačku svrhu: u Grčkoj su najmanje dva člana lokalnih navijača Dinama "promovirali grad i državu", dok su u "gradu i državi" isti pojedinci uvelike "povečali domoljubnu svijest" u napuknutim lubanjama neopreznih dječaka koji su navodno koristili ekavicu.

Godina 2020. bila je prijelomna po mnogočemu. Penavina vlast amenuje postavljanje simbola mržnje na javnu površinu, MUP mirno gleda kreaciju kažnjivog akta, dok pojedini političari DP-a na društvenim mrežama okupljaju maskirane bande za osvetničke pohode

U razmaku od tih sedam godina pripadnici BBB-a Vukovar marljivo su na terenu provodili radove koje su lokalni vlastodršci politički propovijedali. U travnju 2017. Penavina administracija pozvala je pripadnike 15-ak navijačkih skupina – zapravo članove njihovih ekstremno desnih krila – da s bakljadom obilježe završetak donatorske akcije prikupljanja sredstava za obnovu vodotornja. Inicijativu je osmislio gradonačelnikov Savjet za branitelje, predvođen Tomislavom Josićem. Komentirajući simboliku događaja, Penava je rekao da i navijači na tribinama promoviraju Vukovar "kao zajedničku vrijednost koja nas veže". 

O kakvoj "zajedničkoj vrijednosti" je Penava pričao, vidjelo se u Koloni sjećanja koja je održana iste godine. Vukovarski Boysi su ispred svoje središnjice pljeskom dočekali prolazak HOS-ovih veterana. Čuli su se i uzvici "Za dom spremni". Na čelu HSP-ove veteranske paravojne postrojbe bio je Damir Markuš, također član Boysa i budući istureni predstavnik Domovinskog pokreta. Na društvenim mrežama naknadno su objavljene fotografije na kojima isti navijači poziraju na istoj lokaciji, svi s uzdignutim desnicama u nacistički pozdrav. To su, ukratko, bile "zajedničke vrijednosti" o kojima je Penava pričao: ekstremna prošlost stopljena s ekstremnom budućnošću, utjelovljenoj u gologlavim mladićima koji su spremni obraniti grad od permanentne velikosrpske ugroze u Vukovaru, na koju je upravo Penava javno i sustavno upozoravao.

Njihove ulične aktivnosti su pojačane nakon što je gradonačelnik Vukovara u siječnju 2019. godine objavio snimku lokalne nogometne utakmice, pod obrazloženjem da se srpski maloljetnici nisu digli za vrijeme intoniranja hrvatske himne. Time je htio reći – pa je na koncu i rekao – da je to jedan od dokaza postojanja velikosrpske politike u Vukovaru. Dva dana poslije zamaskirani mladići napali su maloljetnog Srbina dok je čekao lokalni autobus. Među njima su bili i oni koji se deklariraju kao pripadnici Dinamovih navijača. Penava je stoga cijeli slučaj okarakterizirao kao sukob navijača, a ne nasrtaj iz mržnje, koju je do jučer i sam podgrijavao. Dodao je da roditelji Srbi od djece "sakrivaju službenu povijest o Domovinskom ratu", dok se djeca ne dižu na himnu. "Nije li to dizanje tenzija?" pitao je Penava na Gradskom vijeću, sugerirajući da nije kriv on, nego roditelji napadnutog dječaka. Izostala je tako jasna osuda događaja bez uvjetnih viškova, ali su zato tenzije o kojima je pričao doista dignute. Sredinom listopada 2019. vukovarska policija je objavila da je šest mladića napalo tri lokalna Srbina i da su jednog teško ozlijedili. Prema neslužbenim informacijama pojedinih medija, napadači su bili članovi "jedne navijačke skupine", ali nisu naveli o kojoj skupini je riječ.

Prema pisanju portala Srbi.hr, već se u studenom 2019. desio novi napad. Jednog muškarca i dvije žene koji su radili za institucije srpske manjine na putu za Borovo presreo je kombi u vukovarskom naselju Priljevo, tražeći ih da zaustave automobil. "Vozač je prepoznao članove 'Bed Blu Bojsa'. U sekundi je iz kombija počelo da izlazi 15-ak momaka sa fantomkama, ali dvojica nisu bili maskirani. Nakon nekoliko sekundi bili smo opkoljeni napadačima koji su imali nameru da nas napadnu i da razbijaju automobil i naš šofer je dao gas kako bismo im pobegli, ali su napadači odmah ušli u kombi i krenuli za nama", ispričao je svjedok tog napada, dodajući da su im na koncu uspjeli pobjeći.

Ivan Penava (Foto: Borna Jakšić/PIXSELL)

Ivan Penava (Foto: Borna Jakšić/PIXSELL)

Početkom svibnja 2020. Boysi su u vukovarskom prigradskom naselju oslikali mural sa svojim logom i s grbom HOS-a, uz natpis "Za dom spremni". Prema tadašnjim medijskim izvješćima, gradske vlasti predvođene Penavom odobrile su podizanje ovakvog murala. Ili nisu imale ništa protiv njega. Sve se odvijalo u prisutnosti policije, koja je brižno motrila realizaciju kaznenog i prekršajnog djela, ovisno o praksi sankcioniranja ovakvog znakovlja u većem dijelu države. Istog mjeseca u Borovu naselju su napadnuti maloljetnici srpske nacionalnosti, a nekoliko dana poslije maskirana grupa je u Vukovaru istukla dva mlada Srbina, dok su u kafić gdje se okupljaju Srbi toga dana ušetala dvojica muškaraca, uzvikujući ustaški pozdrav. Prema neslužbenim informacijama, opet se radilo o pripadnicima BBB-a.

Povodom napada, spomenuti HOS-ovac i Boys Damir Markuš, koji se 2020. učlanio u Domovinski pokret, napisao je na Facebooku da je jedan Vukovarac srpske nacionalnosti "prijetio našim dečkima preko navijačkih srpskih klubova, i da mu je pomagao i otac, koji radi u policiji a nekad je bio milicajac". "Došlo je do onog što su tražili ili su htjeli nešto pa nisu očekivali da je i ekipa spremna na to bila", komentirao je napad. Ispod njegove objave netko je stavio prezime dečka na kojeg se Markuš referirao, uz naziv ulice u kojoj živi. Drugi su poručili da mu treba polomiti kosti, "i ćaći i njemu", te da treba "uvesti javna strijeljanja". Mjesec dana poslije Markuš je nakon masovnog sukoba članova navijačkih skupina Grobara i Boysa pozvao sve zainteresirane navijače da se nađu s njim u Vukovaru. I prije toga Markuš se ondje sretao s raznim navijačkim skupinama. Torcidaše je jednom prilikom vodio po Borovu Selu. U listopadu 2020. prenio je informaciju o tome da su Srbi premlatili Hrvata u Vukovaru. Poručio je da su devedesetih dobili što su tražili i da je sada "vrijeme i u Hrvatskoj napraviti reda". "Želi li to netko reprizu?" pitao je retorički. U odgovorima pratitelji su tražili imena i prezimena napadača, uz dodatak da ih treba potamaniti, spremiti u vreće, ali "ovaj puta bez zarobljavanja i svjedoka".

Godina 2020. bila je prijelomna po mnogočemu. Vidjeli smo kako Penavina vlast amenuje postavljanje simbola mržnje na javnu površinu, MUP koji mirno gleda kreaciju kažnjivog akta, dok pojedini političari Domovinskog pokreta na društvenim mrežama okupljaju maskirane bande za osvetničke pohode, najavljujući da će osobno sudjelovati u njima. Početkom 2021. Penava je na Gradskom vijeću upitan zašto u izvješću za prošlu godinu uopće nije spomenuo sukobe i nasilje navijača u tom gradu. "Grad Vukovar uvijek zauzima stav neprihvatljivosti devijantnog i delinkventnog ponašanja, a nazočnost pripadnika MUP-a na ulicama grada smatra garantom reda, mira i sigurnosti", odgovorio je, ograničavajući tako cijelu priču na mladenačke obračune i izbjegavajući spominjanje etničke netrpeljivosti, koju svojim izjavama sustavno promovira. Svaku odgovornost sa sebe prebacio je na policiju.

Nekoliko mjeseci poslije na Nezavisnu listu Ivana Penave, koji je u međuvremenu napustio HDZ, postavljen je Nemanja Savanović. Prema javno dostupnim podacima, on je bio tajnik udruženja BBB Vukovar od 2017. do 2021. godine, u razdoblju najvećih huliganskih ispada ove navijačke grupacije. U siječnju 2019. na Facebooku je, na primjer, objavio fotografiju ustaških legionara, koju je u međuvremenu odstranio. Na listu je stavljen kao kandidat HKS-a, koalicijskog partnera nezavisnog Penave. Ušao je u Gradsko vijeće i postao neminovnost u izglasavanju gradskih odluka. To se najbolje moglo vidjeti kad je u prosincu 2021. priveden i u policiji zadržan zbog sumnje da je bio povezan s tučnjavom u Ivankovu kod Vinkovaca. Tamo su pripadnici Boysa napali tri 18-godišnjaka. Savanović je demantirao bilo kakvu involviranost u sukob, dok su njegovi stranački kolege konstatirali da žrtve nisu bili Srbi, nego Hrvati. Vijećnik je priveden na dan kad je vijeće trebalo izglasati niz odluka. Izostala je potrebna većina, pa je cijela procedura odgođena za drugu priliku. Penava je reagirao posve očekivano. Okrivio je, naime, policiju. Od "garanta reda, mira i sigurnosti" u nekoliko mjeseci postali su apostoli "sumraka slobodne i demokratske države" i "zlouporabe represivnog aparata". Samo zato što je zaobilaznim putem prvi put na vlastitoj koži osjetio posljedice uličnog nasilja. Reperkusije su, doduše, bile samo političke naravi. Jer, fizičke su pretežito rezervirane za one koje gradska vlast redovno proziva za antihrvatske rabote.

Na čelo Kolone sjećanja lani u studenom Penava i njegovi suradnici odlučili su postaviti veterane HOS-a, predvođene Markušem iz Domovinskog pokreta, koji je nekoliko godina prije pozivao na obračune protiv srpskih navijača u Vukovaru. Navijačke skupine s kojima je u kontaktu, uključujući i njegovu, također su marširale gradom. U kontekstu najave Domovinskog pokreta da će fizički onemogućiti predstavnike srpske manjine u dolasku i komemoriranju žrtava Vukovara, nije nemoguće zamisliti da im i navijači nisu bili na pameti, kao prekaljena pješadija, takoreći specijalizirana za takvu vrstu poslova.

"Vukovar je naša kuća". Tako se zove inicijativa vukovarskih Boysa za otkup i obnovu nekretnine u centru Vukovara. Njihov kampanjski slogan vrijedi i u prenesenom značenju: Vukovar doista jest njihova kuća. U njenoj figurativnoj izgradnji nemali doprinos dali su Penava i ekipa, aktivno ili prešutno. No u zadnjem incidentu stvari su, posve očekivano, izmakle kontroli. A kontroli su izmakle samo zato što su među pretučenim maloljetnicima bila i djeca pogrešnog prezimena, naime Hrvati. Jer, nismo se tako dogovorili.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više