Novosti

Kultura

Uskoro počinju 12. Dani srpske kulture u Istri

Od 17. do 18. avgusta u Puli i Umagu održat će se Dani srpske kulture: ‘Ove godine smo pozvali Ansambl narodnih igara SKD ‘Prosvjeta’ iz Vukovara koji će se predstaviti plesom, pjesmom i nošnjama’, najavljuje Miomir Jeremić, predsjednik Zajednice Srba u Istri

Od 17. do 18. avgusta u Puli i Umagu održat će se 12. po redu Dani srpske kulture u Istri. Manifestaciju već tradicionalno organiziraju Zajednica Srba u Istri i pododbor SKD ‘Prosvjete’ u Umagu u suradnji s Upravom za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Srpskim narodnim vijećem, Savjetom za nacionalne manjine RH, Istarskom županijom i turističkim zajednicama Pule i Umaga.

- Ove godine smo pozvali Ansambl narodnih igara SKD ‘Prosvjeta’ iz Vukovara koji će se predstaviti plesom, pjesmom i nošnjama - rekao je za Novosti Miomir Jeremić, predsjednik Zajednice Srba u Istri, dodajući da se Dani održavaju usprkos koroni, iako su u Rovinju baš zbog toga ove godine odustali od te manifestacije.

- Manifestacija će biti otvorena 17. avgusta u Domu branitelja u Puli u prisustvu brojnih gostiju iz nadležnih ustanova dvije zemlje, a tamo će biti upriličena i izložba 30-ak grafika poznate umjetnice Rade Marković - rekao je Jeremić.

Na pulskom Trgu Portarata bit će postavljena dva štanda: na jednom će biti predstavljeni med i drugi pčelarski proizvodi iz Vukovara, a na drugom će etno-grupa vukovarske ‘Prosvjete’ predstaviti narodne nošnje iz okoline tog grada. Osim folkloraša koji će predstaviti igre iz Hrvatske i Srbije, publika će moći uživati u svirci tamburaškog orkestra, kao i orkestra narodne muzike uz pjevačku pratnju. Također, na Danima će biti prikazani i pudarski običaji.

- Isti takav program bit će održan i u Umagu, a jedino je pitanje hoće li zbog mjera protiv korone biti dozvoljena priprema i podjela fiš paprikaša. U slučaju kiše program će se održati u velikoj sali Doma - rekao je Jeremić, izrazivši zahvalnost svima koji su pomogli ovu manifestaciju i očekivanje da će manifestacija u oba grada biti dobro posjećena. Koroni usprkos.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više