Novosti

Društvo

Ucjena za umirovljenike

Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske zatražili su od Stožera civilne zaštite, ministra zdravstva i predsjednika RH da do daljnjeg ograniče cijepljenje protiv Covida-19 cjepivom AstraZenece na populaciju do 65 jer nema dovoljno podataka o učinkovitosti cjepiva za starije

Large intrigator  dragan

Konferencija za medije Matice umirovljenika Hrvatske i Sindikata umirovljenika Hrvatske (foto Matija Habljak/PIXSELL)

Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske zatražili su priopćenjem od Stožera civilne zaštite, ministra zdravstva i predsjednika države da do daljnjeg ograniče cijepljenje protiv Covida-19 cjepivom AstraZenece na populaciju do najviše 65, odnosno 60 ili 55 godina starosti, po uzoru na druge europske zemlje poput Francuske, Italije, Švedske, Poljske i Njemačke, Mađarske, ali i Slovenije, zato što nema dovoljno podataka o učinkovitosti cjepiva za starije.

No struka pod kontrolom politike zasad nastoji minirati tu inicijativu pa iz Ministarstva zdravstva tvrde kako sva registrirana cjepiva nemaju gornju dobnu granicu ograničenja i štite gotovo sto posto od teških oblika Covida-19. Za razliku od navedenih država, naši epidemiolozi smatraju da za ograničenje primjene tog cjepiva u nas nema potrebe, jer osim od teških oblika bolesti štiti i od hospitalizacija i smrtnih ishoda. Problematično je pritom što su neki epidemiolozi javno odaslali ucjenjivačke poruke da će se oni koji su se odlučili da se ne cijepe tim cjepivom vjerojatno načekati nekih drugih. Za koja je, usput budi rečeno, dokazano da u visokom postotku štite stariju populaciju.

- Naši umirovljenici, starije i ranjivije skupine s ionako postojećim komorbiditetima zaslužili su i trebaju se što prije cijepiti najsigurnijim cjepivom, pa iako nema sto posto sigurnog cjepiva, neka bude barem onda 90 posto sigurno. Država i društvo moraju se za to pobrinuti - kazala je Novostima Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske.

Ona smatra da bi se cjepivom AstraZenece trebali cijepiti mlađi, jer je njihov imunitet jači.

- Kad slušamo naše epidemiologe o tome da je navedeno cjepivo sto posto dobro i sigurno, samo nas zanima zbog čega i druge zemlje nisu to cjepivo prihvatile za cijepljenje starije populacije - pita se s razlogom Fortuna, najavljujući u sinergiji sa sindikatom daljnje korake.

Jedan od razloga favoriziranja cjepiva AstraZenece možda leži u činjenici da je Hrvatska naručila čak 2,7 milijuna doza tog cjepiva još dok su istraživanja bila u trećoj fazi, pa ga sada treba početi trošiti. Osim što nema dovoljno podataka o njegovoj učinkovitosti za starije, prema najnovijim istraživanjima samog proizvođača ono pruža tek ograničenu zaštitu od južnoafričke varijante koronavirusa.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više