Novosti

Kronika

U Teslinom dvorištu

U okviru obilježavanja 160. godišnjice rođenja Nikole Tesle, udruženje ‘Nikola Tesla astralni genij’ upriličilo je u Zagrebu muzičku večer posvećenu velikom naučniku

0r8ogrnt8azk764yn77ofpqlarc

Koncert violinistice Evgenie Epshtein i čelista Olivera Đorđevića

U okviru obilježavanja 160. godišnjice rođenja Nikole Tesle, udruženje ‘Nikola Tesla astralni genij’ upriličilo je u Zagrebu muzičku večer posvećenu velikom naučniku. Na predavanju akademika Vladimira Paara i koncertu violinistice Evgenie Epshtein i čelista Olivera Đorđevića, koji su na repertoaru imali djela Haydna, Papandopola i Bacha, okupilo se na desetke posjetilaca. Imali su priliku i razgledati atelje kipara Pere Jelisića i njegove skulpture Tesle postavljene u krugu bivše vojne bolnice u Vlaškoj ulici, ili kako to u udruženju vole reći, u Teslinom dvorištu.

- Naša udruga polazi od bazične ideje o povezivanju Teslinog znanja, kulture i umjetnosti - objasnio je tajnik udruženja Vladimir Bogdanić i dodao da je manifestacija započela 18. juna pjesničkom večeri. Po riječima Jelisića, ovo je ipak ‘okrugla’ godišnjica rođenja pa manifestaciji treba dati veći značaj.

- Već desetak godina s prijateljima, koji također vole Teslu, obilježavamo njegov rođendan, a u tome nam je najviše pomogao akademik Paar, koji je i počasni predsjednik našeg udruženja. Njemu je moja skulptura bliska jer obojica Teslu doživljavamo kao astralnu veličinu - tvrdi Jelisić. Na to je u svom predavanju ukazao i Paar.

- Znanost i umjetnost imaju isti cilj u postizanju spoznaje čovjeka, ali se koriste različitim metodama - kazao je akademik i podsjetio na Teslino obožavanje muzike i književnosti. Naglasio je da Tesla ima presudnu ulogu u drugoj industrijskoj revoluciji na kraju 19. i početku 20. vijeka. Na kraju manifestacije Bogdanić je najavio i treći čin proslave. Udruženje će 9. jula ugostiti izraelskog kompozitora Daniela Galaya, koji trenutno radi na operi o Tesli na libreto književnika Tarika Gunersela.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više