Novosti

Društvo

U subotu okupljanje za oslobađanje Juliana Assangea

HND i SNH pozivaju građane da se u subotu, u 13 sati, ispred Novinarskog doma u Zagrebu pridruže globalnoj akciji za oslobađanje osnivača Wikileaksa Juliana Assangea

Large free a

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske u subotu, u 13 sati, ispred Novinarskog doma pozivaju građane na sudjelovanje u globalnoj akciji za oslobađanje osnivača Wikileaksa Juliana Assangea.

U Londonu će se u subotu, 8. listopada, u 13 sati održati akcija u kojoj će se na simboličan način formiranjem ljudskog lanca oko zgrade parlamenta suprotstaviti se izručenju Juliana Assangea. HND i SNH organiziraju akciju u Zagrebu i pozivaju sve ostale da pruže podršku i iz svojih gradova.

Prosvjednici će pozvati američku vladu da povuče sve optužbe protiv njega. Europska i Međunarodna federacija novinara (EFJ i IFJ) pozvale su novinarske sindikate, organizacije za slobodu medija i novinare da se mobiliziraju i izraze svoju solidarnost.

U povodu ove akcije predsjednica IFJ-a Dominique Pradalié izjavila je: "Odluka britanskog ministra unutarnjih poslova da dopusti izručenje Juliana Assangea bila je osvetnička i pravi udarac na slobodu medija. Svi novinari moraju podržati Juliana Assangea, koji im je omogućio otkrivanje ratnih zločina američke vojske u Iraku i Afganistanu. Osmi listopada je vrijeme da se mobiliziramo i izrazimo solidarnost u obrani Assangeove slobode kao i svačijeg prava da zna."

Predsjednica EFJ-a Maja Sever istaknula je kako bi se američki slučaj protiv Juliana Assangea mogao pokrenuti protiv bilo kojeg novinara na svijetu na istoj osnovi. "Ne možemo stajati po strani i gledati ovu grubu zloporabu ovlasti. Nije Assange, nego slobodno i neovisno novinarstvo ono što je ugroženo ovim postupkom izručenja", rekla je Sever.

U Londonu je najavljeno da će više od 3600 ljudi formirati ljudski lanac kako bi zatražili puštanje Assangea. "Kriminalizacija istraživačkog novinarstva omogućava svaku drugu represiju. Ako se nas dovoljno okupi da okružimo Parlament, za nekoliko tjedana taj proces može biti zaustavljen na pravi način." Prosvjed oko britanskog parlamenta organizirala je inicijativa Nemojte izručiti Assangea.

U Francuskoj će skup protivljenja Assangeovom izručenju i obranu slobode tiska organizirati Odbor za podršku Assangeu i 37 organizacija koje su potpisale "Pariški apel za Juliana Assangea", uključujući Syndicat National des Journalistes CGT (SNJ-CGT ) i Syndicat National des Journalistes (SNJ). Novinari, sindikalisti i čelnici udruga sastat će se kod Kupa slobode u Parizu.

U SAD-u će Odbor za obranu Assange održati skup ispred Ministarstva pravosuđa u Washingtonu, odakle će pozvati državnog odvjetnika Merricka Garlanda da odustane od optužbi protiv Assangea. Ostali skupovi bit će organizirani diljem SAD-a.

U Australiji, Assangeovoj domovini, planirano je nekoliko akcija, uključujući formiranje ljudskog lanca koji počinje na Princes Bridgeu, Southbank, u Melbourneu u 11 sati.

Osim toga, više od 20 akcija održat će se diljem svijeta kako bi se zatražilo Assangeovo oslobađanje, od ljudskog lanca oko parlamenta u Wellingtonu na Novom Zelandu do marša koji će ići od veleposlanstva Ujedinjenog Kraljevstva do veleposlanstva SAD-a u Ciudad de Mexicu.

"Međunarodna federacija novinara ozbiljno je zabrinuta zbog utjecaja Assangeova daljnjeg pritvora na slobodu medija i prava svih novinara u svijetu. Pokrenula je globalnu kampanju pozivajući američku vladu da povuče sve optužbe protiv njega i traži od svih medijskih sindikata i organizacija za slobodu medija da potaknu svoje vlade da osiguraju Assangeovo oslobađanje. Bez obzira na osobne stavove, njegovo izručenje imat će zastrašujući učinak, a svi novinari i medijski djelatnici bit će ugroženi", priopćili su iz IFJ-a i EFJ-a

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više